• soyavital.png
  • soyavita.png

СОЯВИТАЛ

  • Availability:
    In Stock

SOYAVITAL

СояВитал е екстракт на изофлавони от соеви зърна, които през последните години привлякоха вниманието на лекари и нутриционисти. Изофлавоните присъстват в храната на хората от векове, но едва през последните години се засили интересът към тях, а чрез многобройни изследвания бе проучена и уточнене химичната им структура и осветлено биологичното им действие.

Изофлавоните са от групата на растителните естрогени (фитоестрогени). Това са вещества, които имат действие подобно на женските полови хормони (естрогените), но не са стероиди.

krasimira_petrova.png

Биологичното действие на изофлавоните се свежда до следните четири механизма:

  • действие като естрогени и антиестрогени – като естрогени, защото са с естрогеноподобно действие, а като антиестрогени, защото се конкурират с ендогенния естроген за естрогеновите рецептори и свързвайки се с тях действат като антиестрогени;

  • действие като антиканцерогени;

  • действие като вещества, укрепващи имунната система;

  • действие като антиоксиданти.

Вследствие съвкупността от тези действия може да се счита, че изофлавонитеиграят важна роля в профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания; на климакса и менопаузата; на остеопорозата и някои ракови заболявания. На учените и лекарите отдавна е направило впечатление, че населението от азиатските страни по-рядко боледуват от сърдечно-съдови заболявания, от някои форми на рак, като рак на гърдата, простатата, дебелото черво, остеопороза, а симптомите на климакс и менопауза при жените са по-леки. Разбира се не една е причината и не един е рисковият фактор. Няма съмнение обаче, че начинът на хранене има съществено значение.

В периода на климакс и менопауза настъпва едно постепенно угасване на яйчниковата хормонална функция и намалява продукцията на естрогени. С понижаване нивото на естрогените в кръвта се свързват редица неприятни симптоми като топли вълни, изпотяване, сърцебиене, напрегнатост, променливо настроение и др. Интересно е да се отбележи, че в азиатските страни, където консумацията на соя е много по-голяма, невро-вегетативната симптоматика е значително по-слаба, а в Япония термин “топли вълни” дори не съществува. Но за това пък при едно изследване е установено, че количеството на излъчените с урината изофлавони при японките е около сто пъти по-високо в сравнение с европейките и американките. В лечебната практика за повлияване на тези симптоми се прилагат редица естрогенни препарати. Това е т.нар. хормоно заместителна терапия, при която обаче е налице необходимостта от задължителен преглед от мамолог и цитонамазка на всеки 6 месеца, поради повишен риск от поява рак на гърдата, тъй като развитието на този вид рак е тясно свързано с високо естрогенно ниво в организма. Не трябва да се пренебрегват и редица нежелани реакции като задържане на течности, напълняване, окосмяване и склонност към тромбози, особено при жени пушачки. В този смисъл СояВитал представлява една добра алтернатива.

На международен симпозиум, състоял се в Брюксел през 2010 г. италиански изследователи докладват за проучване сред 104 жени в менопауза, които са получавали в продължение на 12 седм. по 76 мг. изофлавони. При 46% от тях се наблюдава значително редуциране на климактеричната симптоматика.

ПРез 2000 г. ИНОВА собствено клинично проучване, което се проведе в “Майчин дом” под ръководството на Проф. Рачев, председател на Българската асоциация по менопауза и андропауза. 30 жени на средна възраст 52 г. с лека до средна по тежест климактерична симптоматика в продължение на 3 мес. получаваха по 35 мг. изофлавони. При 30,6% от тях тази симптоматика бе значително редуцирана.

Изофлавоните имат отношение и към остеопорозата, което е едно доста често срещано съвременно заболяване, особено сред жените в менопауза. Касае се за костно заболяване, при което намалява твърдата минерална съставка на костната тъкан и костите стават крехки и чупливи. Медицинската статистика сочи, че през 2011 г. в света са регистрирани 1 660 000 случаи на фрактура на тазобедрената става, 2/3 от които са при жени. Около 50 фактора са отговорни за здравината на костите. Сред тях са спортуването, нивото на вит.Д и калций, тютюнопушенето, хормонални и бъбречни заболявания и др. Безспорно начинът на хранене и адекватният прием на калций има съществено значение, тъй като той заедно с фосфора са двата основни макроелемента, изграждащи минералната част на костите.

clock.jpgДва вида клетки в организма непрекъснато си противодействат. Остеобластите, които изграждат костното вещество и остеокластите, които го разрушават. Изофлавоните потискат остеокластите чрез инхибиране на ензима тирозин-киназа.

Освен повлияване на менопаузалната симптоматика СояВитал има и превантивно действие по отношение на сърдечно-съдовите заболявания и техните усложнения инфаркт и инсулт, които са основната причина за смърт в индустриално развитите стани. Той понижава нивото на общия холестерол и триглицеридите в кръвта, понижава нивото на LDL-холестерола и увеличава нивото на HDL-холестерола, подобрявя еластичността на артериите, потиска пролиферацията на клетки в съдовата стена.

Антиканцерогенното действие на СояВитал се свързва с потискането на редица ензимни активности като ДНК-топоизомерара І и TRK които са свързани с регулирането и контролирането растежа на клетките и тяхната диференциация.

СояВитал е естествен и богат източник на соеви изофлавони в лесноразтворима форма, което ги прави бързо усвоими.

СояВитал е предназначен за хранителна профилактика на рискови групи и на цялото население.

Съдържание на една капсула: 35 мг соеви изофлавони

Начин на употреба – 1-2 капсули/дневно