Катя Башур е нутриционист, личен консултант и специалист по хранене. Вижте нейните съвети как да бъдем по-млади, по-енергични и вдъхновени за нови постижения:
Катя, как да подбираме храната си, така че да даваме на организма необходимото, за да сме здрави и млади?
Ние сме това, което ядем!
Как може да се забави процесът на стареене на кожата?
За да се подобри еластичността, бих препоръчала следното:
• Без цигари
• Защита от слънцето и отбягване на излагане на слънчевите лъчи
• Сън (кожата почива и се възстановява)
• Нутриенти:
Vit A (моркови, кайсии, нектарини, сладък картоф, жълтък, спанак, броколи, зелеви);
Vit D (черен дроб на треска, говеждо, млечни и яйца, мазни риби);
Vit C – премахват токсини (домати, цитруси, киви);
Vit E – семена, ядки;
Вярвам, че най-лесноусвоимите витамини са в храните, а не в добавките, но понякога са необходими – за вегани, например – Б12.
Авокадо – отличен източник на над 20 витамина и минерала!
Как да се чувстваме и да изглеждаме по-млади?
– Адекватна физическа активност;
– Достатъчно количество сън;
– Диета, богата на хранителни вещества – богати на витамини и минерали храни с ниска калоричност (продукти, съдържащи витамин А, C и D);
Продукти (да се използват):
– Зеленчуци;
– Плодове;
– Пълнозърнести храни;
– Не мазно месо (пилешко, риба);
– Яйца;
– Бобови;
– Млечни;
– Ядки и семена;
– Здравословни мазнини;
Продукти, които да се избягват:
– Мазно месо;
– Мазни млечни;
– Трансмазнини;
– Захар;
– Сол;
– Бели зърнени храни и брашно;
– Преработени храни;
Ежедневно в живота ни трябва да се включва физическа активност. Т
– Соя (не ГМО);
– Бобови;
– Ленено семе;
Не забравяйте! За да сме здрави и да имаме добър тонус:
- Редовна физическа активност (30 мин. всеки ден);
– В храненето не изключвайте любими храни (дори и да са вредни), но добавяйте други, които са полезни всеки ден и ги приготвяйте по вкусен начин.
- Log in to post comments