eyesprotect.png

Освен за кожата и косата лятото е тежък сезон и за нашите очи. Редица външни фактори като ултравиолетовите лъчи, сухият въздух, хлорът в басейните и морската сол значително повишават риска от поява на очни проблеми и заболявания. За щастие, с предприемането на адекватни мерки успешно можем да ги избегнем и да им попречим да помрачат дългоочакваната отпуска.

Носене на слънчеви очила

Осигуряването на ефективна фотозащита е от първостепенно значение за предпазване на очите от вредната слънчева радиация през лятото. Ето защо незабавно трябва да се снабдим със слънчеви очила. Това обаче далеч не означава, че трябва да си ги набавим от първата изпречила се на пътя ни сергия. Офталмолозите напомнят, че предлаганите там модели нямат UV-филтър и ни излагат на опасност от тежки проблеми с очите. Поради това апелът им е да ги закупим от оптика или специализиран магазин, където с помощта на специалист можем да се спрем на очила, които ще осигурят безкомпромисна защита срещу лятното слънце.

Използване на плувни очила

Не само слънцето, но и водата крие рискове за очите през летните месеци. За да се предпазим от конюнктивит, причинен най-често от хлора в басейните и от вирусни, и бактериални очни инфекции, предизвикани от морската вода, е необходимо да носим плувни очила. При избора им трябва да подходим внимателно. От изключителна важност е плътно да прилепват към лицето, да осигуряват UV-защита и да са с поляризирани стъкла.

Поддържане на оптимална температура у дома

Климатиците, които ни спасяват от летните жеги, силно изсушават въздуха и са сериозна предпоставка за поява на сухота в очите. Силно застрашени от този очен проблем са хората, които носят контактни лещи. Именно за тях важи с най-голяма сила предупреждението да не се излагат на директната въздушна струя и да поддържат температура на въздуха между 21 и 26 ºC. Освен това могат да предотвратят дискомфорта, като използват овлажняващи капки за очи. Препоръчваме продуктите на Vismed: те са създадени на основата на неалергизиращ, високопречистен натриев хиалуронат, добит чрез бактериална ферментация и предлагат най-доброто решение за облекчаване на усещанията за дразнене и сухота на очите.

Vismed.png

Подхранване на очите

Правилно подбраната диета е сред ключовите фактори за здрави очи през лятото. За постигане на добро очно здраве на лятната трапеза задължително трябва да присъстват източници на незаменимите очни пигменти (плодове и зеленчуци, обагрени в ярки цветове), антиоксиданти (цитруси, броколи, домати) и омега-3 мастни киселини (тлъста риба).