вагиналните инфекции през лятото

Лятото е сезон от годината, по време на който се наблюдава повишена честота на вагинални инфекции и инфекции на уринарния тракт, като най-често срещаните през този период са гъбичните инфекции, вагинити, уретрити, цистити. Причината за този скок е високата температура и влажното време, които са предпоставка за развитие на инфекция. По тази причина спазването на определени правила по време на лятната почивка е от основно значение за репродуктивното здраве на жената:

1. Не престоявайте дълго време с мокър бански или мокри дрехи – препоръчва се използването на бански костюми от бързосъхнещи материи или по-честа смяна на банските. Носенето на мокри бански костюми повишава риска от развитие на гъбични инфекции, най-честата от които е инфекция с гъбички от вид Candida albicans. Състоянието е доста неприятно и се проявява с бяло течение, подобно на пресечено мляко, сърбеж и зачервяване в областта на вулвата, парене и болка при уриниране, неприятна миризма и др. Лечението на кандидозата и другите видове гъбични инфекции е трудно и продължително, тъй като се свързва с влошена киселинност в целия организъм. Подходящи за преодоляване на проблема на ранен етап са продукти, нормализиращи pH-то в интимната област, като вагиналния гел на Gynofit – апликатори с млечна киселина и гликоген, които възстановяват нормалната вагинална флора и така премахват неприятната симптоматика.

Gynofit.png

2. Не използвайте вагинални душове – гениталният тракт на жената притежава свои защитни механизми и ежедневното измиване с вода и с почистващ продукт с подходящо pН е достатъчно за поддържане на добра лична хигиена. Използването на вагинални душове води до нарушаване на киселинната среда във влагалището и е една от предпоставките за развитие на вагинални инфекции, най-честите сред които е бактериалната вагиноза. Препоръчваме Gynofit измивен лосион за ежедневна интимна хигиена:

• Не съдържа сапун

• Без консерванти

• Съдържа хлорхексидин с антибактериално, антивирусно и антигъбично действие

• Подпомага поддържането на естествената вагинална флора

• Поддържа рН баланса на влагалището

Gynofit_2.png

3. Използвайте памучно бельо – памукът е дишаща материя и предотвратява задържането на влага през този период и развитието на гъбична инфекция. Носете свободни дрехи и избягвайте синтатичните материи.

4. Изполвайте подходящи продукти за интимна хигиена, които не съдържат парфюмни вещества и способстват за поддържането на киселинна среда във влагалището. Gynofit предлага измивен лосион без парфюм, разработен специално да успокои раздразнената и чувствителна кожа и лигавица.

Gynofit_3.png

5. Премахвайте окосмяването в интимната област внимателно и с най-подходящия за вас метод – бръсненето в интимната област не е препоръчително, особено преди море или басейн, тъй като може да възникне възпаление, което да е входна врата за патогенни микроорганизми.

6. Грижа за вагиналния комфорт при полов акт. Лятото е време за забавления и почивка, което обикновено предразполага и към по-честа интимност с партньора ни. За да се наслаждаваме максимално на тези моменти, е добре да се предпазваме от вагиналната сухота, която е в състояние да доведе до протриване и инфекции. Отлично решение в случая е Gynofit овлажняващ гел с глицерин – чрез трайно овлажняване хидратира клетките в дълбочина, като по този начин се възвръща естествената еластичност на лигавицата.

Gynofit_6.png