Натурално решение при ставни проблеми

Всеки ден милиони хора по света живеят и се справят с хроничната болка в ставите – коленете, ръцете, лактите, раменете. В повечето случаи неприятното усещане е причинено от най-често срещания тип артрит – остеоартроза. Това е и слабо място на доста от спортистите, особено в силовите спортове. Добрата новина е, че има начин да се справите с проблема, при това с натурални вещества, естествено съдържащи се в човешкото тяло. Става дума за комбинацията от глюкозамин и хондроитин.

Как действат глюкозаминът и хондроитинът?

Глюкозаминът и хондроитинът са естествени субстанции, които в човешкия организъм имат функцията да предпазват съединителната тъкан от износване. Именно съединителната тъкан изгражда ставите, сухожилията, кожата – тя е спойката, свързваща отделните елементи на тялото ни. Натуралните сулфати глюкозамин и хондроитин са веществата, на които природата е отредила грижата за нашите стави. Глюкозаминът е амино-монозахарид и е градивният материал на хиалуроновата киселина и кератина. Хондроитинът пък е метилсулфонилметан, вид органична сяра, която има сходен тъканноизграждащ ефект и допълва положителното въздействие от глюкозамина.

Защо са ни нужни?

Макар двете вещества естествено да присъстват в човешкия организъм, при активна спортна дейност мускулната маса нараства по-бързо, отколкото съединителната тъкан. Характерно за атлетите е и по-бързото износване на ставите и сухожилията. С напредването на възрастта също се наблюдава намаляване на плътността на съединителната тъкан. Във всички тези случаи човешкото тяло има нужда от по-голямо количество глюкозамин и хондроитин, отколкото е в състояние да произведе.
Липсата им лесно може да усетим сутрин, когато чувстваме болки в ставите. Дори и с малко раздвижване болките да изчезват, това е индикатор за отслабване на съединителната тъкан.
Двете вещества са част както от формулите на редица лекарства, третиращи ставни проблеми, така и от състава на хранителни добавки, препоръчителни за спортисти.

Хондросулф

Какво казват проучванията?

Първите по-сериозни проучвания по темата са направени още в началото на 80-те години на миналия век в Германия, когато след експериментално лечение на млади спортисти с глюкозамин сулфат са излекувани техните проблеми в коленете. Резултатите дошли само след неколкоседмично третиране с препарата, а в продължение на контролен период от година по-късно, нито един от лекуваните не се оплакал от повторни болки в областта, въпреки връщането към активния спорт.

В кои случаи помагат?

 • Лечение на изявен проблем - Приемът на комбинацията между глюкозамин и хондроитин води до отлични резултати при лекуване на контузии и подпомага заздравяването на вече започнала да се износва съединителна тъкан.
 • Превенция – Хранителните добавки, съдържащи разглежданите от нас вещества, са незаменими и при профилактиката. С тяхна помощ ставите могат да се предпазят от редица проблеми и контузии, съпътстващи спортната дейност.

 • Ефект в дългосрочен план – Приемът на глюкозамин плюс хондроитин е дългосрочна инвестиция в здравето. Той може да предотврати болести като остеопороза и артрит, които често засягат хора, трениращи на високи обороти или занимаващи се с тежък физически труд.

 • Без болка - Едва ли има спортист, на когото в някакъв момент да не се е налагало да изпитва болка в ставите. Изследванията обаче показват, че редовното приемане на добавки, съдържащи комбинацията от глюкозамин и хондроитин води до намаляване на болката и облекчение на възпалителни процеси, свързани с травми на съединителната тъкан. Това е и най-добрият начин да се избегнат страничните ефекти, предизвиквани от стандартните обезболяващи лекарства. При това, за разлика от болкоуспокояващите, хранителните добавки, съдържащи посочените сулфати, нямат противопоказания при продължителна употреба.

Допълнителни ползи от комбинацията глюкозамин-хондроитин

 • Ускорява процесите на възстановяване след контузия.

 • Прави ставите не само по-здрави, но и по-еластични. По такъв начин способства и за намаляване на риска от някои травми.
 • Подобрявайки състоянието на стави и сухожилия, предоставя възможност за естествено повишаване на спортните резултати.

 • Ускорява зарастването на рани. Кожата също е от съединителна тъкан, така че глюкозаминът влияе благоприятно на регенерацията й.

 • Подобрява цялостния вид на кожата и дори помага за редуцирането на бръчките.

 • Съдейства на хидратацията на всички тъкани в организма.

 • Заздравява костите и подобрява тяхното възстановяване.

 • Втвърдява ноктите и прави косата по-здрава.

Хондросулф

Странични ефекти

Като натурални съставки, присъстващи в човешкото тяло, глюкозаминът и хондроитинът принципно нямат странични ефекти. Не е препоръчително да се посяга към тях само в следните три случая:

 • Алергия към морски дарове. Глюкозаминът и хондроитинът не присъстват в храната, която обичайно приемаме, така че се добиват от черупките на някои морски обитатели. Ето защо е възможно да предизвикат алергични реакции у хора с непоносимост към подобни храни.
 • Гастрит или язва. Приемът на хранителните добавки може да бъде проблемен за хората с чувствителен стомах.
 • Диабет или преддиабетни състояния. Причината е рискът от повишаването на нивата на глюкоза в организма.

Начин на прием

Макар първите резултати след започване на приема на глюкозамин и хондроитин да идват бързо, установено е, че при курс по-кратък от 4 месеца не успява да се прояви пълният потенциал на комбинацията. Ето защо, ако това е първата ви среща с тези сулфати, добре би било да започнете програма от ежедневен прием на хранителни добавки, съдържащи глюкозамин и хондроитин в продължение на 6 месеца. Не се препоръчва дневните количества да надвишават 1500 мг. Така трайно ще подпомогнете растежа и заздравяването на съединителната тъкан. В последствие можете да възобновите приема в периоди на предсъстезателна подготовка, при лекуване на травми или при възстановяване след състезания.

Предишните поколения атлети не са имали възможността да се възползват от положителното въздействие на тези хранителни добавки, но в наши дни те са напълно достъпни. Така че, наред с избраните от вас витамини и минерали, не пропускайте да включите в хранителната си програма и благотворното влияние на взаимно допълващите се глюкозамин и хондроитин. Вашите стави заслужават тази грижа.

Хранителни добавки_INOVA