По-малко алкохол за по-добър сън

Намаляването на алкохола има редица ползи за здравето. Тези предимства включват подобряване на качеството на съня ви и намаляване на хъркането.

Защо алкохолът ви кара да хъркате?

Алкохолът е успокоително средство, което отпуска мускулите в тялото ви. Ако се насладите на една чаша вечер, мускулите на челюстта и задната част на гърлото ви могат да се отпуснат – понякога малко прекалено. Тази мускулна релаксация ограничава въздушния поток в гърлото ви. Шумът, който издава този турбулентен въздух, когато преминава през меките тъкани в гърлото ви, е това, което чуваме като хъркане.

Може също да не е изненада, че алкохолът може да ви накара да наддадете на тегло (чаша вино съдържа същите калории като парченце шоколад). Но това наддаване на тегло често е фактор, допринасящ за хъркането. Наднорменото тегло само с няколко килограма може да създаде допълнителна маса около врата ви. Тази маса оказва натиск върху дихателните ви пътища, ограничавайки свободното ви дишане. Стеснените дихателни пътища карат меките тъкани в гърлото ви да вибрират и създават звук от хъркане.

Ползите от пиенето на по-малко алкохол

Намаляването на алкохола значително ще подобри качеството на съня ви. Редовното пиене на алкохол може да наруши модела ви на сън – това ви кара да прекарвате по-малко време в REM сън, когато тялото ви извършва важни възстановителни дейности. Кара ви да се чувствате мудни и уморени на следващия ден. По-малкото пиене ви позволява да получите по-качествен сън, а по-добрият сън означава повече енергия и по-добро настроение на следващата сутрин.

Намаляването на приема на алкохол също може да ви помогне да отслабнете (нещо, което може да допринесе за вашето хъркане). Ако пиете често през седмицата, изключването на алкохола от диетата ви значително ще намали калориите, които консумирате. Тази загуба на тегло може да облекчи известен натиск върху гърлото ви от допълнителни телесни мазнини.

Действайте смело

Правенето на промени в начина ви на живот винаги е първото нещо, когато става въпрос за подобряване на съня и хъркането. Опитвайки се да отслабнете или да намалите пиенето или пушенето, можете да откриете какво може да е фактор за вашето хъркане.

Ако установите, че промените в начина на живот не са достатъчни за намаляване на хъркането, може да ви помогне продукт за облекчаване на хъркането: под формата на спрей за гърло или лентички за гърло. За повече информация вижте продуктите на Snoreeze и изберете подходящия за вас.

 

8 часа действие