Как да остареем красиво

Колкото и добре да живее, човек остарява. При жената този процес настъпва много по-драматично, отколкото при мъжа. Климактериумът е пословичен период в живота на нежната половина, свързан с изострена чувствителност, плачливост, безсъние, горещи вълни, склонност към депресии. Това е период, в който настъпва едно постепенно “загасване” на яйчниковата хормонална функция и намалява продукцията на естрогени. Именно с ниските нива на естрогени в кръвта се обяснява тази неприятна симптоматика. 

По-интересни са обаче късните последствия, които настъпват тихо и в началото незабележимо. Това са промените в сърдечно-съдовата система, уро-генитални атрофични промени, стареенето на кожата и което е особено важно, разграждането на костната тъкан, наречено остеопороза. През последните години остеопорозата се превърна в едно социално-значимо заболяване. Медицинската статистика показва, че през 1990 г. в света са регистрирани 1 660 000 случаи на фрактура на тазо-бедрената става, 2/3 от които са при жени. Една от основните причини за остеопорозата при жените е естрогенния дефицит. Когато е в нормални количества, този хормон пречи на костната тъкан да се разгражда. Затова ако жените в климактериума искат да имат здрава костна система, да предотвратят тежки счупвания с висок риск от инвалидност, има три принципа, които трябва да спазват.

  1. На първо място това е активният двигателен режим -  движението укрепва костната тъкан. Пример за негативното въздействие на липсата му са космонавтите. За един месец прекаран в орбита те губят 6 до 8 процента от костната си маса.
  2. На второ място е подходящият хранителен режим – да се приемат храни, които съдържат повече калций, а това са главно млякото, млечните продукти и някои растителни като бобови, ядкови и семенни.
  3. Третият принцип е профилактиката и лечението. Съвременната фармацевтика предлага голямо разнообразие от хормонални препарати. За съжаление обаче има жени, при които тя е противопоказана. Други не искат да провеждат такава терапия, поради редицата нежелани реакции като напълняване, задържане на течности, склонност към тромбоза, особено при жени пушачки и не на последно място риск от развитие на рак на гърдата. В такива случаи, фитоестрогените или растителните естрогени са една добра алтернатива. Те се приемат лесно, не са токсични и най-важното, позволяват на жената да остарее красиво.

Soya_Vital.png