Сезонно хъркане

Хъркането ти е сезонно?

ЗАЩО РАЗЛИЧНИТЕ СЕЗОНИ МОГАТ ДА ВЛОШАТ ВАШЕТО ХЪРКАНЕ

Влошава ли се хъркането ви със смяната на сезоните? Ако откриете, че хъркате повече през определено време на годината, може да сте „сезонен хъркащ“.

Всичко от алергии и настинки до промени във времето може да повлияе на шума, който вдигате през нощта. Ако хъркането ви се колебае през цялата година, ето това може да са причините:

Пролет/Лято

Алергиите често са причина за хъркане, а алергията към цветен прашец – по-известна като сенна хрема – може да затрудни съня през нощта. Тъй като алергените попадат в тялото главно през носа, това е най-засегната зона. Притока на кръв се увеличава и се освобождават възпалителни молекули; това ви причинява запушен нос и ви принуждава да дишате през устата си. Дишането през устата може да дехидратира тъканта в задната част на гърлото и това води до хъркане.

Ето няколко полезни съвета, които да ви помогнат да спите добре.

1. Влезте под душа. Поленът е лепкав и може да остане в косата ви, докато не се измие правилно. Може също да остане върху дрехите ви с часове, след като сте били навън. Вземете душ преди лягане, за да премахнете прашеца от кожата си.

2. Извадете прахосмукачката. Дръжте прозорците си затворени и почистете, за да премахнете прашеца, който се е утаил на пода или в килима ви. Използването на влажна кърпа, когато почиствате праха, също ще помогне да се уверите, че прахът и цветният прашец попадат в  кърпата, а не просто да се разпръснат наоколо.

3. Отпушете носните си проходи. Алергията към цветен прашец може да доведе до възпаление и подуване на носните ви проходи, което затруднява дишането през носа. Освен че ви затруднява да заспите, това задръстване ограничава въздушния поток, увеличава въздушната турбуленция и ви прави по-склонни да хъркате. Назален деконгестант – като спрея за нос Snoreeze – помага да отворите носните си проходи, което означава, че можете да дишате отново лесно.

Пролетно хъркане

Есен/Зима

Въпреки че можете да настинете през цялата година, вие сте по-податливи на вирусни инфекции при по-ниски температури. Това е така, защото сте склонни да прекарвате повече време на закрито, където инфекцията може да се разпространи по-лесно, и сте по-малко изложени на слънчева светлина/защитен витамин D. Също така се смята, че студеното време може да намали първоначалния имунен отговор.

Когато получите настинка, различни вируси атакуват горните ви дихателни пътища. В комбинация със собствените защитни механизми на тялото ви, кръвоносните съдове в носа ви набъбват и носът ви се запушва. Това ви кара да дишате през устата си, което стеснява дихателните ви пътища и прави въздуха, който вдишвате, по-бурен. В резултат на това може да започнете да хъркате.

Ето как да постигнете по-добър нощен сън:

1. Повдигнете главата си. Да спите по гръб не е добра идея. Използвайте допълнителна възглавница, за да помогнете за източване на синусите и да намалите задръстванията.

2. Използвайте овлажнител, ако можете. Ако имате овлажнител, използвайте го, докато имате настинка. Това ще ви помогне да поддържате въздуха в спалнята си влажен.

3. Вземете горещ душ преди лягане. Топлата вода може да ви помогне да отворите носните си канали.

4. Използвайте назален деконгестант. Спрейът за нос и носните ленти Snoreeze действат, като отварят дихателните пътища в носа ви, за да осигурят облекчаване на хъркането за до 8 часа.

Ако хъркате сезонно, струва си да следвате някои от простите стъпки, описани по-горе, за да намалите хъркането си. Вашият партньор, вашето здраве и сън ще ви благодарят.

Снорийз