Фитнес за клепачите

Почистването на клепачите с почистващи кърпички позволява премахването на пърхот, себумни отлагания и сраствания върху клепачите и в основата на миглите. Има и специални гелове за почистване, които се нанасят с памучен тампон. Те могат да се използват и са важни при всякакъв вид възпаление на клепачите и разстройство на мейбомиевите жлези, както преди или след хирургични интервенции в областта на очите.

Сухите очи много често се дължат на запушени мейбомиеви жлези. Това се причинява от нарушение на мейбомиевите жлези или възпаление на клепачите. Затова почистването на краищата на клепачите е важен ежедневен ритуал. Той може да подобри дренажа от мейбомиевите жлези, така че защитният липиден слой да стабилизира слъзния филм.

Как да почистваме правилно клепачите си?

1

1. Преди да почистите очите си, измийте ръцете си, за да не дразните чувствителните лигавици. Поставете влажни, топли компреси, например памучни тампони на двете очи. Това втечнява запушените секрети в мейбомиевите жлези.

2

2. Погледнете нагоре и нежно масажирайте кожата в основата на миглите на долния клепач с кръгови движения. Сега течната секреция на жлезите ще се разнесе по-добре чрез масажирането на ръба на клепача. Можете също да затворите очи, ако така ви е по-удобно.

3

3. Затворете очите си и масажирайте кожата в основата на миглите на горните клепачи с кръгови движения с лек натиск на показалеца. Можете също така да изтриете вече течния секрет отгоре надолу с влажен памучен тампон. Не използвайте бебешки лосион, тъй като това се отразява негативно на слъзния филм.

4

4. Специални почистващи кърпички или козметични тампони, навлажнени с почистващ гел, са подходящи за премахване на секрети и почистване на краищата на клепачите. За да направите това, поставете кърпата или тампона върху затвореното око и нежно масажирайте с кръгови движения отвътре навън.

Ето и как да се погрижите за клепачите си след почистване:

1. Нанесете количество с размер на грахово зърно от овлажняващия крем върху върха на показалеца си. Погледнете нагоре и нежно масажирайте крема в долния клепач отдолу нагоре. Не забравяйте да измиете добре ръцете си преди употреба.

1_1

2. Сега масажирайте крема върху долния клепач от зоната до носа навън към слепоочията. Можете също така нежно да потупвате крема за по-добра грижа за клепачите. Важно е винаги да масажирате долния клепач нагоре или навън, но не надолу.

2_2

3. Сложете количество с размер на грахово зърно от крема върху показалеца си. За да се погрижите и за ръба на горния клепач, затворете окото и масажирайте зоната до носа отвътре навън с нежни, поглаждащи движения.

3_3

4. Сега масажирайте с крема от средата на затворения горен клепач навън с равномерни движения. В зависимост от симптомите, препоръчва се тази процедура по старателно почистване на клепачите да се прави сутрин и вечер.

4_4