Menopause.png

Менопаузата и пременопаузата са етапи от живота на всяка жена, които не могат да бъдат избегнати. Те носят със себе си не само физически промени, но и хормонални, емоционални и психически изпитания, които поставят всяка жена пред истинско предизвикателство.

Пременопаузата е периодът, който предхожда менопаузата. В този период тялото започва да произвежда все по-малко женски хормони – естроген и прогестерон, което предизвиква поредица от физически и емоционални промени в женското тяло. Точна възраст за протичането на този период също няма. Симптомите също могат да са неотчетливо изявени, което пречи на много жени да разберат, че се намират в пременопауза.

Симптомите на пременопауза и менопауза са сходни. Освен колебанията в менструацията и спирането ѝ, менопаузата включва нощно изпотяване, безсъние, вагинална сухота, депресия, промени в настроението. Пременопаузата може да включва всички тези или само някои от симптомите. В добавка се появяват болки и напрежение в гърдите, главоболие, суха и лющеща се кожа, сухота в очите, напълняване, промени в сърдечния пулс, проблеми с паметта, изразен косопад.

Менопаузата се счита за настъпила, когато жената няма менструални цикли за пълни 12 календарни месеца. При повечето жени този етап протича естествено. Някои медицински състояния и хирургични намеси също налагат преждевременно настъпване на менопауза, като отстраняване на яйчници, химиотерапия и други. Няма конкретна и точна възраст, в която менопаузата настъпва. Тя е индивидуална за всяка жена. При някои жени този период настъпва доста по-рано от очакваното. При някои жени периодът трае няколко години, докато при други може да продължи дори 10 години.

Менопауза - симптоми

Симптомите, които жените изпитват, са свързани предимно с по-ниско производство на естроген и прогестерон и варират в широки граници, тъй като има много ефекти, които естрогенът може да окаже върху женското тяло. Естрогенът регулира менструалния цикъл, оказва въздействие върху репродуктивната система, пикочните пътища, сърцето и кръвоносните съдове, костите, гърдите, кожата, косата, лигавиците, тазовите мускули и мозъка. В резултат на това жените могат да изпитват симптомите на менопаузата през цялото си тяло.

Изофлавоните са от групата на растителните естрогени (фитоестрогени). Това са вещества, които имат действие подобно на женските полови хормони (естрогените), но не са стероиди.

Биологичното действие на изофлавоните се свежда до следните четири механизма:

  • действие като естрогени и антиестрогени – като естрогени, защото са с естрогеноподобно действие, а като антиестрогени, защото се конкурират с ендогенния естроген за естрогеновите рецептори и свързвайки се с тях действат като антиестрогени;
  • действие като антиканцерогени;
  • действие като вещества, укрепващи имунната система;
  • действие като антиоксиданти.

Вследствие съвкупността от тези действия може да се счита, че изофлавоните играят важна роля в профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания; на климакса и менопаузата; на остеопорозата и някои ракови заболявания. На учените и лекарите отдавна е направило впечатление, че населението от азиатските страни по-рядко боледуват от сърдечно-съдови заболявания, от някои форми на рак, като рак на гърдата, простатата, дебелото черво, остеопороза, а симптомите на климакс и менопауза при жените са по-леки. Разбира се не една е причината и не един е рисковият фактор. Няма съмнение обаче, че начинът на хранене има съществено значение.

СояВитал Плюс

В периода на климакс и менопауза настъпва едно постепенно угасване на яйчниковата хормонална функция и намалява продукцията на естрогени. С понижаване нивото на естрогените в кръвта се свързват редица неприятни симптоми като топли вълни, изпотяване, сърцебиене, напрегнатост, променливо настроение и др. Интересно е да се отбележи, че в азиатските страни, където консумацията на соя е много по-голяма, невро-вегетативната симптоматика е значително по-слаба, а в Япония термин “топли вълни” дори не съществува. Но за това пък при едно изследване е установено, че количеството на излъчените с урината изофлавони при японките е около сто пъти по-високо в сравнение с европейките и американките. В лечебната практика за повлияване на тези симптоми се прилагат редица естрогенни препарати. Това е т.нар. хормоно заместителна терапия, при която обаче е налице необходимостта от задължителен преглед от мамолог и цитонамазка на всеки 6 месеца, поради повишен риск от поява рак на гърдата, тъй като развитието на този вид рак е тясно свързано с високо естрогенно ниво в организма. Не трябва да се пренебрегват и редица нежелани реакции като задържане на течности, напълняване, окосмяване и склонност към тромбози, особено при жени пушачки.

През 2000 г. ИНОВА направи собствено клинично проучване, което се проведе в “Майчин дом” под ръководството на проф. Рачев, председател на Българската асоциация по менопауза и андропауза. 30 жени на средна възраст 52 г. с лека до средна по тежест климактерична симптоматика, в продължение на 3 мес. получаваха по 35 мг. изофлавони. При 30,6% от тях тази симптоматика бе значително редуцирана.

Изофлавоните имат отношение и към остеопорозата, което е едно доста често срещано съвременно заболяване, особено сред жените в менопауза. Касае се за костно заболяване, при което намалява твърдата минерална съставка на костната тъкан и костите стават крехки и чупливи. Медицинската статистика сочи, че през 2011 г. в света са регистрирани 1 660 000 случаи на фрактура на тазобедрената става, 2/3 от които са при жени. Около 50 фактора са отговорни за здравината на костите. Сред тях са спортуването, нивото на вит.Д и калций, тютюнопушенето, хормонални и бъбречни заболявания и др. Безспорно начинът на хранене и адекватният прием на калций има съществено значение, тъй като той заедно с фосфора са двата основни макроелемента, изграждащи минералната част на костите.

СояВитал Плюс