Snoringduringpregnancy.png

4 ПРИЧИНИ, ЗАЩО ХЪРКАТЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Може да звучи изненадващо, но до 30% от жените започват да хъркат по време на бременността си. Въпреки че често се появява в третия триместър, проблемът все още е често срещан на всеки етап.

Причини, поради които бременността ви кара да хъркате:

1) Подути носни проходи. По време на бременност количеството кръв в тялото ви се увеличава, което води до разширяване на кръвоносните ви съдове. Това може да доведе до подуване на носните проходи, което ви принуждава да дишате през устата. Това може да доведе до хъркане.

2) Наддаване на тегло. Теглото, натрупано по време на бременност, може да доведе до увеличаване на тъканта в областта на шията и гърлото. Това стеснява горните ви дихателни пътища и ограничава способността ви да дишате свободно.

3) Настинки и алергии. Задръстванията на носните проходи по други причини, като настинка или грип, също могат да доведат до хъркане. Дразненето на носа често се увеличава през нощта, когато хъркането е най-вероятно да бъде проблем.

4) Сънна апнея. Силното хъркане може да бъде симптом на обструктивна сънна апнея (OSA). Страдащите изпитват запушване на дихателните пътища, което ги кара за кратко да спрат да дишат в съня си. Това може да се случи стотици пъти на нощ! Внимавайте за тези предупредителни знаци: звуци на задъхване/задавяне, силно хъркане и сънливост през деня.

Как да лекувате хъркането си

Уверете се, че поддържате здравословен начин на живот по време на бременността си. Това означава да избягвате алкохола и тютюна – и да се опитвате да не наддавате повече от препоръчаното количество тегло.

Ако подозирате, че имате сънна апнея или се притеснявате за хъркането си, посетете Вашия лекар възможно най-скоро. Силното хъркане може да доведе до високо кръвно налягане и това може да изложи на риск както вас, така и вашата бременност.

Можете да лекувате хъркане, причинено от запушване на носните проходи, като използвате спрей за нос или ленти за нос Снорийз. За повече информация относно намирането на решение за хъркане по време на бременност, вижте в категория "Медицински продукти": Snoreeze.

snoring.png