omega.png

Значението на омега-3 мастните киселини за нашето здраве

Омега-3 мастните киселини са сред т. нар. полиненаситени мастни киселини. Мастните киселини, които са от съществено значение за нашето тяло – т.е. жизненоважни – трябва да се поглъщат с храната, защото не можем да ги произвеждаме сами или само в много ограничена степен. Освен всичко друго, омега-3 мастните киселини осигуряват на организма важни изходни материали за противовъзпалителни процеси на имунната система и регулират важни телесни функции. Те засягат сърдечно-съдовата система и играят важна роля в развитието на мозъка, който до голяма степен се състои от мазнини. По време на бременността омега-3 мастната киселина DHA се натрупва в ретината и по този начин играе важна роля в развитието на зрението на детето. Омега-3 мастни киселини също могат да бъдат открити в слъзния филм.

Прави се разлика между растителната омега-3 мастна киселина алфа-линоленова киселина (ALA) и омега-3 мастните киселини ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), които се намират главно в студеноводните риби. Така наречените морски омега-3 мастни киселини EPA и DHA са от централно значение за важните телесни функции.

Важно е вегетарианците и веганите да знаят, че тялото ни може да преобразува само много малка част от ALA от растителни източници (например ленено масло) в EPA и DHA. По правило не може да се гарантира адекватно снабдяване. Не е необичайно вегетарианците и веганите да имат измерима липса на EPA и DHA. Освен това способността за трансформация варира значително от човек на човек.

omega3.png

Омега-3 мастните киселини в храната ни

Освен доброто снабдяване с омега-3 мастни киселини, важно е и съотношението на омега-3 към омега-6 мастни киселини в организма. Основното е, че и двете мастни киселини изпълняват противоположни задачи в тялото, които са важни. Например, докато омега-3 мастните киселини са склонни да инхибират съсирването на кръвта, омега-6 мастните киселини са склонни да насърчават съсирването на кръвта. Омега-6 мастните киселини също са провъзпалителни и вазоконстриктивни – допринасят за имунната система и заздравяването на рани. Следователно съотношението на омега-3 към омега-6 мастни киселини в тялото трябва да бъде балансирано, ако е възможно.

Съвременните хранителни навици обаче показват, че това съотношение често е небалансирано. Преработените храни, като готови ястия и бързо хранене, също така фабрично отгледано месо и диета с високо съдържание на въглехидрати осигуряват големи количества омега-6 мастни киселини, докато рибата от рибарници осигурява по-малко омега-3 мастни киселини, отколкото рибата от устойчив див улов. Често в тялото има значително повече омега-6, отколкото омега-3 мастни киселини, което може да доведе до така нареченото „тихо възпаление“.

В заключение, както омега-3, така и омега-6 мастните киселини имат няколко роли в човешкото тяло. Освен че са основният компонент на складираните мазнини, те служат и като важни градивни елементи на клетъчните мембрани и регулират възпалителните процеси.