dr6.png

Карпално-тунелен синдром (СTS)

Д-р Стефанов, какво е карпално-тунелен синдром? Какво представлява това заболяване?

Наистина това не е толкова често сращано заболяване, което понякога е неправилно диагностицирано. Изразява се в усещане за вкочаненост в ръката с продължителност от няколко месеца, когато изведнъж се появява остра пробождаща болка, която се изстрелва през китката нагоре към ръката. Състоянието е болезнено и прогресиращо. Причината е притискане на ключов нерв в китката. Възрастните хора и диабетиците са по-предразположени. Ключовия нерв в китката е медианният нерв(n.medianus), който контролира усещанията в дланта, както и нервните импулси към някои малки мускулни групи, отгорарящи за фините движения. Карпалният тунел, който е изграден от костите на китката и лигаменти, е каналът, през който преминава медианния нерв. Понякога се получават уплътнения напр. в резултат на възпалени сухожилия и нервът се компресира. Това е причина за появата на болка, слабост или изтръпване в дланта на съответната ръка често отиващи към рамото. Въпреки, че тези симптоми може да са проява на друго заболяване, най-често става въпрос за карпално-тунелен синдром.

CTS.png

Има ли и други причини за притискане на медианния нерв?

Понякога причините могат да бъдат чисто анатомични и вродени като по-малък размер на канала. Други фактори са травма на китката, ревматоиден артрит, хипотиреоидизъм, проблеми със сухожилията, задържане на течности по време на бременност и менопауза, кисти и тумори на карпалния канал. В някои случаи причината въобще не може да бъде идентифицирана.

Какви са първите симптоми?

Симптомите обикновено започват постепенно с вкочаняване, парене, боцкане или уплътняване на дланта и пръстите, особено на палеца и показалеца, средния или безименния пръст, но не и на кутрето. Често пациентите имат усещане за възпалени или безчувствени пръсти, без признак на каквото и да е възпаление или загуба на сетивност. Симптомите се появяват първо в едната или и двете ръце през нощта, най-вече ако китката е сгъната. При събуждане се изпитва необходимост от разтърсване на китката. Когато симптомите се влошат, оплакванията се появяват и през деня. Ръката трудно се свива в юмрук, изпускат се дребни предмети, затрудняват се много от фините движения на пръстите. При хронични и нелекувани случаи мускулите в основата на палеца могат да станат нетрудоспособни, дори трудно се различават усещания като студено и топло със засегнатия участък.

Кога да се посети доктор?

 • Обърнете внимание на следните признаци:
 • болка в посока от дланта към предмишницата;
 • чувство за слабост и безсилие в ръката;
 • студена ръка – топла предмишница;
 • загуба на сила в пръстите;
 • загуба на сетивност на пръстите;
 • изпускане на предмети – прибори за хранене, очила, писалка;
 • схванатост на показалеца, средния и безименния пръст;
 • вкочаненост на палеца;
 • загуба на фини двигателни движения на ръката - непохватност на пръстите;
 • болка в раменете и врата;
 • изтръпналост или скованост на пръстите или дланта, особено на палеца и показалеца, средния и безименния пръст, но не и на малкия пръст (кутрето). Разтърсването на ръцете не помага за преминаване на усещането. При прогресиране на това смущение сковаността може да стане постоянна.

При кой има риск от развитие на карпален тунелен синдром?

 • Жените са три пъти по-засегнати от мъжете, може би поради по-малкия размер на канала. Синдромът на карпалния тунел е доста често състояние. Около 3 на 100 мъже и 11 на 100 жени развиват това състояние в един момент от живота си.Доминантната ръка е по-застрашена. Рискови са и хора с диабет или други метаболитни заболявания, директно засягащи нервите. Състоянието обикновено се наблюдава у възрастни, изключително рядко при деца.

Как се лекува?

Лечението на карпално-тунелния синдром трябва да започне колкото е възможно по-рано и задължително под лекарско наблюдение. Най-напред трябва да се лекуват подлежащи причини като диабет или артрит. Първичната терапия обикновено включва почивка на засегнатата ръка, респективно китка, за поне 2 седмици, като през този период не се извършват дейности, които могат да влошат състоянието на крайника. Често се налага обездвижване на китката със стегнат бинт или превръзка с цел предотвратяване извиване и огъване на китковата става. Ако е налице и възпаление, се прилагат студени компреси, които да облекчат подуването и болката.

Различни лекарства могат да облекчат болката и подуването, свързани с карпално-тунелния синдром. Нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин, ибопруфен и други смекчават симптомите за сравнително кратко време. Кортикостероиди могат да бъдат инжектирани директно в китката. Те освобождават натиска върху медианния нерв. В някои случаи са много успешни с инжекции с хиалуронова киселина, които имат известно противавъзпалително действие върху лигаментите и улесняват тяхното „приплъзване“. Съществува разбира се и хирургично лечение, което има за цел освобождаването на карпалния тунел. За някои пациенти хирургичният подход е единственият вариант за връщане към нормален начин на живот. Този изход се препоръчва при персистиране на симптомите поне шест месеца. Процедурата представлява премахване на част от тъканта, която оказва натиск върху медиалния нерв, и се извършва под местна упойка. Болничният престой е само един ден.