diet_eyes.png

Диета при сухи очи

Диетата и приемът на течности имат важно влияние върху количеството и качеството на слъзния филм. Сухите очи увеличават риска от възпалителни процеси. Подходящото за очите меню включва редовен прием на много цветни зеленчуци и риба. Те осигуряват необходимите витамини и почистват свободните радикали, както и притежават естествени багрила, от които окото се нуждае като естествена защита от слънцето. Омега-3 мастните киселини също играят основна роля. Диета, богата на омега-3, като морската риба например, осигурява важни изходни материали за противовъзпалителни вещества в имунната система и допринася за здрав и стабилен слъзен филм.

Пийте достатъчно течности!

Добрият воден баланс е много важен за нашето здраве и може да предотврати сухота в очите. Затова пийте поне два литра на ден – за предпочитане вода или неподсладен чай.

water.png

Съвети за прием на достатъчни течности:

1. Винаги носете със себе си бутилка вода. Независимо дали в движение или на работа. Най-добре е бутилката с вода да се постави така, че да се вижда винаги.

2. Ако успеете да изпиете един литър сутринта, можете лесно да се справите с още един литър до вечерта!

3. Най-добре е да пиете голяма чаша вода сутрин, след ставане или преди да излезете от вкъщи – това не само стимулира метаболизма, но е и важен принос за постигането на ежедневната цел за пиене на течности.

4. Добавете лимонов сок, пресен джинджифил, мента или парченца плодове във водата. Това ще стимулира пиенето на течности.

5. Напомняне: безплатните приложения за пиене на вода редовно, дават импулси да пиете достатъчно течности.

Балансирана храна

Балансираната диета с много салати, цветни зеленчуци и плодове, както и достатъчно морска риба, съдържаща омега-3, има решаващ принос за поддържането на здравето на очите ви. Всъщност "цветното" меню има особено добър резултат. И това не на последно място се дължи на факта, че се наслаждаваме на храната си с очите си - красивата чиния не само изглежда апетитна, но е и стимулираща. Освен това цветът на плодовете и зеленчуците също позволява да се правят изводи за ценни микроелементи, които често се намират под или в кората. Най-важните витамини за очите включват витамини А, С, Е и В.

vitamins.png

 

Най-важните хранителни вещества за очите!

Омега-3 мастни киселини

Те са важни компоненти на зрителните и сетивните клетки, а също така се съдържат в стабилизиращия липиден слой на слъзния филм, който предпазва от сухота в очите. Целият ни организъм също се възползва от техните противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти.

Каротеноиди

Представителите лутеин и зеаксантин се намират във фоторецепторните клетки на ретината, особено концентрирани в "жълтото петно" и освен всичко друго имат антиоксидантно действие. Като собствен филтър на тялото, те предпазват чувствителните структури в окото от вредното UV радиация.

Витамини от група В

Те са важни за безпроблемното предаване на сигнали в нашата нервна система - включително и през зрителния нерв. Те също така предпазват от оксидативен стрес като уловители на свободните радикали, например от слънчева светлина.

Витамин Е

Като чистач на радикали, витамин Е предпазва чувствителните клетки на ретината от увреждане, причинено от оксидативен стрес, причинен от UV лъчите. Витамин Е има и противовъзпалителен ефект.

Витамин C

Универсалният сред витамините не само има положителен ефект върху нашата имунна система – очите ни също се възползват от свойството му да неутрализира свободните радикали, например роговицата, която също действа като UV филтър.

Цинк

Положителният ефект на цинка върху имунната ни система е добре известен, той също така укрепва зрението и насърчава метаболизма на витамин А.

Витамин А

Микронутриентът, широко известен като "витамин за очите", играе централна роля за зрението, особено за разграничаването на светлината и тъмнината. Нощната слепота, например, често е свързана с дефицит на витамин А.

 

vismed.png