soya.png

Соята принадлежи към семейство Бобови и произхожда от Далечния изток. Днес тя е добре познат и използван продукт навсякъде по света, поради своята висока хранителна стойност. Соята е един от най-добрите източници на протеин и дори съдържа до два пъти по-големи количества от него, в сравнение с продукти от животински произход. В съдържанието й се открива значително количество есенциални мастни киселини и антиоксиданти, които имат безспорни ползи за здравето. Соята е източник на фибри, минерали и други елементи, които подобряват не само физическото, но и психическо благополучие.

Ще ви обърнем специално внимание на изофлавоните, извлечени от соеви зърна, които през последните години привлякоха вниманието на лекари и нутриционисти. Изофлавоните присъстват в храната на хората от векове, но едва през последните години се засили интересът към тях, а чрез многобройни изследвания бе проучена и уточнене химичната им структура и осветлено биологичното им действие.

Изофлавоните са от групата на растителните естрогени (фитоестрогени). Това са вещества, които имат действие подобно на женските полови хормони (естрогените), но не са стероиди.

Биологичното действие на изофлавоните се свежда до следните четири механизма:

  • действие като естрогени и антиестрогени – като естрогени, защото са с естрогеноподобно действие, а като антиестрогени, защото се конкурират с ендогенния естроген за естрогеновите рецептори и свързвайки се с тях действат като антиестрогени;

  • действие като антиканцерогени;

  • действие като вещества, укрепващи имунната система;

  • действие като антиоксиданти.

Вследствие съвкупността от тези действия може да се счита, че изофлавоните играят важна роля в профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания; на климакса и менопаузата; на остеопорозата и някои ракови заболявания. На учените и лекарите отдавна е направило впечатление, че населението от азиатските страни по-рядко боледуват от сърдечно-съдови заболявания, от някои форми на рак, като рак на гърдата, простатата, дебелото черво, остеопороза, а симптомите на климакс и менопауза при жените са по-леки. Разбира се не една е причината и не един е рисковият фактор. Няма съмнение обаче, че начинът на хранене има съществено значение.

В периода на климакс и менопауза настъпва едно постепенно угасване на яйчниковата хормонална функция и намалява продукцията на естрогени. С понижаване нивото на естрогените в кръвта се свързват редица неприятни симптоми като топли вълни, изпотяване, сърцебиене, напрегнатост, променливо настроение и др. Интересно е да се отбележи, че в азиатските страни, където консумацията на соя е много по-голяма, невро-вегетативната симптоматика е значително по-слаба, а в Япония термин “топли вълни” дори не съществува. Но за това пък при едно изследване е установено, че количеството на излъчените с урината изофлавони при японките е около сто пъти по-високо в сравнение с европейките и американките. В лечебната практика за повлияване на тези симптоми се прилагат редица естрогенни препарати. Това е т.нар. хормоно заместителна терапия, при която обаче е налице необходимостта от задължителен преглед от мамолог и цитонамазка на всеки 6 месеца, поради повишен риск от поява рак на гърдата, тъй като развитието на този вид рак е тясно свързано с високо естрогенно ниво в организма. Не трябва да се пренебрегват и редица нежелани реакции като задържане на течности, напълняване, окосмяване и склонност към тромбози, особено при жени пушачки. 

На международен симпозиум, състоял се в Брюксел през 2010 г. италиански изследователи докладват за проучване сред 104 жени в менопауза, които са получавали в продължение на 12 седм. по 76 мг. изофлавони. При 46% от тях се наблюдава значително редуциране на климактеричната симптоматика.

През 2000 г. ИНОВА направи собствено клинично проучване, което се проведе в “Майчин дом” под ръководството на проф. Рачев, председател на Българската асоциация по менопауза и андропауза. 30 жени на средна възраст 52 г. с лека до средна по тежест климактерична симптоматика, в продължение на 3 мес. получаваха по 35 мг. изофлавони. При 30,6% от тях тази симптоматика бе значително редуцирана.

Изофлавоните имат отношение и към остеопорозата, което е едно доста често срещано съвременно заболяване, особено сред жените в менопауза. Касае се за костно заболяване, при което намалява твърдата минерална съставка на костната тъкан и костите стават крехки и чупливи. Медицинската статистика сочи, че през 2011 г. в света са регистрирани 1 660 000 случаи на фрактура на тазобедрената става, 2/3 от които са при жени. Около 50 фактора са отговорни за здравината на костите. Сред тях са спортуването, нивото на вит.Д и калций, тютюнопушенето, хормонални и бъбречни заболявания и др. Безспорно начинът на хранене и адекватният прием на калций има съществено значение, тъй като той заедно с фосфора са двата основни макроелемента, изграждащи минералната част на костите.

 Два вида клетки в организма непрекъснато си противодействат. Остеобластите, които изграждат костното вещество и остеокластите, които го разрушават. Изофлавоните потискат остеокластите чрез инхибиране на ензима тирозин-киназа.

 Освен повлияване на менопаузалната симптоматика соевите изофлавони имат и превантивно действие по отношение на сърдечно-съдовите заболявания и техните усложнения инфаркт и инсулт, които са основната причина за смърт в индустриално развитите стани. Освен това, те понижават нивото на общия холестерол и триглицеридите в кръвта, понижават нивото на LDL-холестерола и увеличава нивото на HDL-холестерола, подобрявят еластичността на артериите, потискат пролиферацията на клетки в съдовата стена.

ИНОВА предлага на своите клиенти два препарата съдържащи соеви изофлавони - СояВитал и СояВитал Плюс. Докато първият съдържа само изофлавони, извлечени от генно немодифицирана соя, СояВитал Плюс е комбиниран препарат. Съдържа екстракт от изофлавони, извлечени от обвивката на соеви зърна от генетично немодифицирана соя, калций и витамин D3. Соевите изофлавони са вещества от групата на фитоестрогените (растителни естрогени) и имат структура и действие подобно на женските полови хормони (естрогените), но не са стероиди.

Katia_pill.jpeg