Dr.Stefanov4.png

ХАЛУКС ВАЛГУС – причини, прояви, диагноза и лечение

  Д-р Стефанов, бихте ли разказали на нашите читатели нещо повече за деформацията при ходилата тип hallux valgus.

  Халукс валгус е деформация, която засяга ставата в основата на палеца на ходилото. Състоянието разговорно е известно като „кокалче” или „бунион“. „Кокалчето” представлява подутина, която нараства в областта на първата става на ходилото (палеца). Всъщност това състояние е много по-сложно отколкото едно просто „кокалче”. Халукс валгус се среща при всички раси. Стеснените в предния край обувки, както и тези с високи токчета са предразполагащи за появата на този тип деформация. При някои хора има и генетична предиспозиция. Широките обувки намаляват вероятността от възникване на деформитета и по-малко дразнят „кокалчето”, ако вече го имате. Халукс валгус е често срещано заболяване особено при съвременните жени. Съотношението мъже/жени е 8/2.  

  Какви промени настъпват в ходилото на човек?

  При това заболяване настъпват редица анатомични изменения. Големият пръст започва да се отклонява към външната част на ходилото. При задълбочаване на състоянието се получават и други промени. Първата кост на ходилото (първа метатарзална кост) се измества към централната ос на тялото. Това се нарича metatarsus primus varus. Подутината,  която се образува, е резултат от натискът, който обувката осъществява върху главичката на първата кост на ходилото и хипертрофия на съединителната тъкан. Често тази подутина се възпалява и с напредване на времето се превръща в масивен мазол. Мазолът и меките тъкани стават болезнени. Задълбочаващата се деформация започва да измества втория пръст нагоре и той започва постепенно да се трие в обувката. Получава се т.нар. „пръст-чукче”.

hallus-valgus.jpg        Тези изменения водят ли до някакви оплаквания от страна на пациента?    

Субективната симптоматика се изразява в болка, която е причина за нарушение в походката, а ходилото става грозно, но и болезнено, поради което  трудно се намират подходящи обувки. Продължителното ходене започва да става с почивки или с временно събуване. Предпочитаните от повечето жени  високи токове и тесни отпред елегантни платформи стават невъзможни за използване. Има една сентенция, която гласи: „Ако искаш да забравиш ежедневните си проблеми, купи си неудобни обувки“! Иначе казано, стъпалната болка, когато я има, става водеща и тормозеща съзнанието на човека. Другите ангажименти и проблеми остават някъде на заден план. Да не забравяме, че постоянния дискомфорт може да бъде причина за промяна в настроението.

Как се диагностицира това заболяване?

Поставянето на диагноза е относително лесно, тъй като деформацията е видима и с просто око, но задължително се прави рентгенография, за да се анализират съпътстващите аномалии. Това ще даде възможност на Вашия ортопед да измери определени ъгли между костите на ходилото, което ще му помогне да прецени тежестта на деформацията и точното лечение.

Какво е лечението?

Лечението бива консервативно и оперативно. Основните цели на консервативното лечение е да се отстранят предразполагащите фактори – избягване носенето на много тесни обувки, прекалено високи токове, а при поява и напредване на деформацията, носене на различни видове ортези, които противодействат на мускулния и костния дисбаланс на стъпалото. През последните години се наблюдават добри резултати при апликация на хиалуронова киселина в областта на засегнатата става. Провежда се курс с една до три инжекции, които се инжектират в първата метатарзална става през интервал от 7 до 10 дни. 

Оперативно лечение се налага в случаи на неповлияване от консервативното лечение и засилване на деформацията и болката, а понякога по естетически показания при желание на пациента.  Съществуват чисто мекотъканни корекции и костно-мекотъканни такива. Целта на тези корекции е довеждане на стъпалото в нормален анатомичен и биомеханичен вид.  Понякога се налага носене на ортези за задържане на добрия резултат.