snoreeze1.png

ЗАЩО ХЪРКАМЕ И КАК ДА ГО ПРЕДОТВРАТИМ?

Когато спите, мускулите ви се отпускат, включително тези в гърлото. Тази релаксация може да доведе до стесняване на дихателните пътища, което затруднява белите ви дробове да вдишват и издишват необходимото количество въздух.

Ако дихателните ви пътища се стесняват, въздухът, който дишате, се изтегля през тях по-бързо. Това кара меките тъкани в дихателните пътища да се дехидратират и да вибрират. Звукът, който издават те е това, което чувате като хъркане.

ПРИЧИНИ ЗА ХЪРКАНЕТО

Има много причини, поради които някой може да хърка. Лекарствата, възрастта и начинът на живот могат да изиграят роля в това, както и бременността и алергиите.

  • Настинки, алергии и запушен нос

Когато носната тъкан набъбне по време на настинка (или алергична реакция), въздушният поток през носа се ограничава. Това задръстване стеснява дихателните ви пътища, принуждавайки въздуха, който дишате, да пминава по-бързо и допълнително да дехидратира тъканта. Това може да ви принуди да дишате през устата си - а това пък може да доведе до хъркане.

Намаляването на риска от алергии е лесен начин да помогнете за предотвратяване на запушването на носните проходи. Опитайте се да контролирате праха и акарите, като използвате антиалергенно спално бельо и да подобрите режима на почистване на спалнята си.

Бъдете внимателни домашните ви любимци да стоят настрана от мебелите в хола и леглата, тъй като това може да влоши алергиите. Ако страдате от сенна хрема, опитайте се да перете дрехите си редовно и дръжте прозорците си затворени, за да намалите възможността от внасяне на алергени в дома.

Ако често страдате от запушен нос поради настинка или грип, опитайте се да се храните здравословно, балансирано и да пиете много течности, за да подсилите имунната си система.

  • Бременност

Хъркането е сравнително често срещан проблем по време на бременност, особено през третия триместър. Докато сте бременна, количеството кръв в тялото ви се увеличава, което води до разширяване на кръвоносните ви съдове. Това може да доведе до подуване на носните проходи, което ви принуждава да дишате през устата си, а това може да доведе до хъркане.

Наддаването на тегло по време на бременност може също да доведе до увеличаване на масата на врата и стесняване на горните дихателни пътища, ограничавайки способността ви да дишате свободно.

За да намалите риска от възпаление на носа, вземете мерки за борба с риска от алергии. Освен това трябва да се храните балансирано и да пиете много течности, за да избегнете настинки и грип.

Естествено е да качвате тегло по време на бременност – но ако искате да ограничите ефекта от наддаването му върху хъркането, опитайте се да не качвате повече от препоръчаните килограми от Вашия лекар.

  • Лекарства

Някои видове лекарства (като успокоителни) могат да отпуснат меките тъкани в задната част на гърлото, увеличавайки риска от хъркане. Може да откриете, че нямате мускулния тонус, необходим, за да поддържате горните си дихателни пътища отворени през нощта.

Ако приемате лекарства, които имат седиращ ефект, помислете за това да помолите вашия лекар да ви предпише алтернатива без седиране. Не спирайте да приемате предписани лекарства, без първо да се консултирате с вашия лекар.

snoring.png

  • Възрастта

Въпреки че можете да хъркате на всяка възраст, хората над 35 години са изложени на повишен риск от хъркане. С напредване на възрастта мускулният тонус намалява по цялото ви тяло, включително в гърлото. Може да откриете, че вече нямате мускулния тонус, необходим, за да поддържате горните си дихателни пътища отворени правилно през нощта.

С възрастта мускулното напрежение постепенно намалява. Но можете да предприемете действия, за да гарантирате, че мускулното напрежение не намалява повече, отколкото природата възнамерява.

Опитайте се да спортувате редовно и да се храните балансирано; наднорменото тегло само с няколко килограма може значително да увеличи риска от хъркане.

Ограничете количеството алкохол, което пиете, и избягвайте пушенето, когато е възможно, тъй като и двете са рискови фактори, свързани с хъркането.

  • Генетично разположение

В някои случаи генетичното ви предразположение може да ви направи по-склонни да хъркате. Може да имате естествено тесни горни дихателни пътища, което може да причини вибрации на меките тъкани в задната част на гърлото.

Ако имате и език, по-голям от средния, е възможно това да блокира частично или напълно горните дихателни пътища. Тесните носни проходи могат да имат подобен ефект върху хъркането като назалната конгестия, карайки ви да дишате през устата си, което може да доведе до хъркане.

Въпреки че не можете да промените генетичната си предразположеност, е възможно да ограничите ефекта, който може да има. Имайте предвид как пиенето на алкохол, тютюнопушенето, наднорменото тегло и приемането на някои видове лекарства могат да повлияят на горните дихателни пътища и да доведат до хъркане.

snoreeze2.png

ПРОМЕНИ В НАЧИНА НА ЖИВОТ

В повечето случаи можете да адаптирате начина си на живот, за да намалите риска от хъркане. Ето някои промени, които можете да направите.

  • Алкохол

Алкохолът може да отпусне меките тъкани в задната част на гърлото и да увеличи риска от хъркане. Тази релаксация означава, че може да нямате необходимия мускулен тонус, за да поддържате горните си дихателни пътища достатъчно отворени през нощта. Алкохолът има и дехидратиращ ефект върху тъканта на дихателните пътища.

Намаляването на количеството алкохол, което пиете, трябва да ограничи ефекта на релаксация върху мускулната тъкан, което може да доведе до хъркане. Избягвайте и да пиете прекомерно, тъй като това може да доведе до наддаване на тегло – нещо, което значително увеличава риска от хъркане.

  • Тегло

Наднорменото тегло само с няколко килограма може значително да увеличи шансовете ви за хъркане. Увеличената маса около врата ви често води до стесняване на горните дихателни пътища, ограничавайки способността ви да дишате свободно.

Може също да откриете, че нямате мускулния тонус, необходим за поддържане на горните дихателни пътища отворени през нощта. Това е, което предотвратява вибрациите на меките тъкани в гърлото.

Балансираната диета и по-честите упражнения могат да ви помогнат да намалите телесните мазнини и да облекчите хъркането, причинено от наднорменото тегло.

Ако не сте тренирали дълго време, имате съществуващо медицинско състояние или имате специфични хранителни изисквания, първо се консултирайте с Вашия лекар.

  • Пушенето

Пушенето може да увеличи риска от хъркане. Цигареният дим дразни и уврежда лигавицата на носната ви кухина и гърлото, причинявайки подуване и намалява еластичността на тъканта на дихателните пътища.

Запушването на носните проходи може да ви принуди да дишате през устата си, което може да доведе до хъркане. Подуването на гърлото може да доведе до стесняване на горните дихателни пътища, ограничавайки способността ви да дишате свободно.

Намаляването на броя на цигарите, които пушите, може да помогне за ограничаване на дразненето и увреждането, причинено на лигавицата на носната кухина и гърлото. Пълното спиране на цигарите може да помогне за облекчаване на хъркането, свързано с тютюнопушенето.

 

8chasa.png