dryeyes.png

Облекчете сами симптомите на сухота в очите

За да се облекчат неприятните симптоми на сухота в очите, трябва да се знаят причините. Важно е да посетите вашия офталмолог за изясняване и диагностика. Тъй като причините са различни, вероятно ще ви трябва търпение и постоянство. Ако причините са известни, симптомите могат да бъдат ефективно лекувани и облекчени. Вие самите можете да повлияете на външните причини и в най-добрия случай да облекчите симптомите на сухота.

Dry Eyes

Съвети при симптоми на сухи очи:

  1. Осигурете добър климат в стаята и редовно проветрявайте - това гарантира добра влажност. Пазете обаче очите си от течения. Вентилаторите на климатика могат да увеличат симптомите на сухота в очите. Това се отнася и за пътуванията с кола и самолет. Правете често упражнения на чист въздух.
  2. Ако седите пред екрана често и дълго време, правете редовни почивки на очите си и мигайте съзнателно. Това важи и за използването на таблети и смартфони. Гледането продължително време на екрани е много изморително за очите. Мигането пък доста се намалява чрез концентрирането върху самия екран. Слъзният филм се подновява твърде рядко и се разпада по-бързо. Това води до неприятните симптоми на сухота в очите.
  3. Пушенето е вредно за здравето като цяло и за очите, в частност. Димът нарушава липидния слой, което кара слъзния филм да се изпарява по-бързо. Пасивните пушачи също са засегнати. Можете да облекчите симптомите на сухота в очите, като се откажете от пушенето или поне намалите консумацията на цигари.
  4. Контактните лещи могат да нарушат деликатния баланс на слъзния филм или да попречат на доставянето на кислород към повърхността на окото. Носещите контактни лещи често съобщават за симптоми на сухота в очите след дългото им носене. Ако е необходимо, трябва да проверите с вашия оптик дали вашите контактни лещи са оптимално настроени. Уверете се, че носите контактни лещи само толкова дълго, колкото е необходимо и дайте на очите си време да се регенерират. Правете редовни прегледи.
  5. Количеството и качеството на нашия сълзотворен филм се влияе от диетата ни, както и от баланса на течностите ни. За да облекчите най-добре симптомите на сухота в очите, трябва да осигурите балансирана, разнообразна диета. Диета, богата на омега-3, допринася за здрав и стабилен слъзен филм. Омега-3 мастните киселини осигуряват изходни материали за противовъзпалителни вещества – имунната система на тялото ни се възползва от това. Пийте достатъчно вода или неподсладен чай - за предпочитане повече от 2 литра през целия ден.
  6. Неподходящата козметика или грим могат да влошат симптомите на сухота в очите. Непълноценните съставки дразнят очите и могат да запушат мейбомиевите жлези. Когато купувате, обърнете внимание на съвместими и тествани продукти. Във всеки случай премахването на грима е задължително, за да се даде на очите необходимата почивка и регенерация през нощта. Особено в случай на нарушение на липидния слой, грижата за клепачите е важен аспект за облекчаване на симптомите.
  7. Редовният прием на лекарства като бета-блокери, препарати срещу алергии, както и психотропни лекарства и хапчета за сън може да насърчи симптомите на сухота в очите. Прегледът на листовката на вашето лекарство може да покаже, че препаратите влияят върху производството на слъзния филм. Говорете с Вашия лекар за алтернативни възможности за лечение.

Eye Drops

Лекувайте симптомите на сухота в очите с капки за очи

В повечето случаи симптомите на сухота в очите могат да се лекуват добре с капки за очи. Прилагането на така наречените слъзни заместители подобрява качеството на слъзния филм – т.е. неговия състав – и овлажнява повърхността на окото. Има много различни препарати, които се различават по същество по своя състав и консистенция. Кои капки за очи са подходящи за вас, зависи от това дали страдате от липса на сълзи или дали съставът на слъзния филм е нарушен. Честотата и интензивността на симптомите също играят роля. Заедно с Вашия офталмолог със сигурност ще намерите подходящия препарат.

Хиалуроновата киселина се намира в естествения слъзен филм и поради свойствата си често се използва в капки за очи за лечение на симптомите на сухота в очите. Капките за очи с хиалуронова киселина се предлагат като тънки, леки капки и под формата на гел, които остават на повърхността на окото по-дълго. Ако използвате капки за очи постоянно, уверете се, че капките не съдържат консерванти. Консервантите могат да повлияят неблагоприятно на вече раздразнената повърхност на окото.

Ако Вашият лекар е идентифицирал нарушение на липидния слой като причина за сухотата Ви, той може да препоръча капки за очи, които съдържат допълнителни липиди. Капките за очи с липиди стабилизират защитния липиден слой на слъзния филм, така че той да се изпарява по-малко. Ако имате нарушение на мейбомиевите жлези или блефарит, почистването и грижата за ръба на клепача е важна част от лечението. Изтичането на липиди от жлезите се подобрява чрез топлина и масаж на клепачите. Това стабилизира слъзния филм и облекчава симптомите на сухота в очите.

vismed_products