drStefanov_3.png

ПРИ БОЛКА В РАМОТО

Д-р Стефанов, доста хора се оплакват от болка в рамото. Бихте ли обяснили на нашите читатели на какво се дължи?

Една от най-честите причини за болка в рамото е периартритът на раменната става или т.нар. болест на ротаторния маншон на рамото. Раменната става е една доста сложно устоена става от анатомична и биомеханична гледна точка. Правилното движение в ставата се осъществява благодарение на 26 мускула в раменната става, а също и между лопатката и гръдния кош. При периартрит се увреждат две серозни торбички (бурси) на рамото, ставната капсула, ставните възки, мускилите и техните сухожилия, разположени около ставата и образуващи т.нар. „ротаторен маншон“. Причина за увреждането на този анатомичен комплекс е костна структура на външната част на рамото, под която като под свод преминават главните двигателни мускули на раменната става. При натиск се създават условия за оток, микрокръвоизливи, възпаление и задебеляване на сухожилието, калциеви и костни отлагания и накрая - частични или пълни разкъсвания, поради претърпяната дегенерация.

sholderpain.png

Това звучи доста сериозно. Тези промени обратими ли са?

 При млади хора под 40 години те са обратими, доколкото са във фазата на възпаление (тендинит). При по-възрастните и в случаи на разкъсване промените са необратими. Понастоящем се счита, че дегенеративните промени в самите структури (сухожилия и т.н.) са водещи и са свързани с напредването на възрастта и остаряването.

Какви са оплакванията на пациентите?

 Водещият симптом е болка в рамото, която постепенно  се усилва, това между впрочем е по-честата изява, или остро начало. В основата е пренапрежението и хроничната микротравматизация. Ако човек се занимава активно със спорт, настъпват промени в обема, интензивността и техниката на тренировка, което заедно със субективната симптоматика води до намаляване на постиженията. При всички обаче е налице дълготрайна болезненост, която се засилва при движение. В началните стадии болката намалява при покой. Болните не могат да спят върху засегнатото рамо. Засяга се и възможността за работа над главата. При някои са налице също слабост, схващане, ограничаване на движенията в раменната става от незначителна до пълна скованост - т.нар. "замръзнало рамо". Налице е също прищракване, промяна в интензивността на болката в дъгата на повдигане или спускане на горния крайник. Всички тези оплаквания нарушават качеството на живот и причиняват значителен дискомфорт.

Има ли лечение и какво е то?

 Лечението е по принцип неоперативно при почти всички форми и изисква много усърдие от страна на лекаря. В началото трябва да се избягват всички движения, провокиращи болката, като останалите не се ограничават, за да се поддържа обемът им. Криотерапията (лечение с лед) е ефективен метод за постигане на обезболяващо и противовъзпалително действие. Прави се леден масаж два пъти дневно по 15-20 минути и винаги след дейности и движения, причинили болезненост. Приемат се противовъзпалителни таблетки, главно поради обезболяващото им действие. Прилага се инфилтриране на кортикостероидни препарати в околоставните пространства, но при внимателно преценени показания, тъй като е всеизвестно, че кортикостероидите „правят сехожилията късливи“.  Напоследък много успешно се прилага един препарат, в чийто състав влиза и хиалуроновата киселина, за която вече сме говорили, но специално създаден за лечение на тендинити. Не трябва да се забравя и физикалното лечение, включващо специално подбран и адаптиран към фазата на заболяването комплекс упражнения и провеждано упорито, компетентно и системно. Изисква се постоянството и съдействието на пациента. Провалът на добре изработена и изпълнена рехабилитационна програма може да бъде индикация за оперативно лечение.

 

Д-р Стефан Стефанов

Ортопед, МЦ „Ортомед“

Телефон за контакт: 0888521070

 

osteniltendon.png