Знаетеличе2.png

Грижа за клепачите

ЕЖЕДНЕВНА РУТИНА - с правилната грижа може да правите нещо добро за очите си всеки ден!

Сухите очи са състояние, което зависи от няколко фактора, включително здравето на мейбомиевите жлези на края на клепача. Мейбомиевите жлези са липидно продуциращи жлези, разположени в горния и долния клепач на окото. Те са основният източник на слъзни липиди и поддържат нормалната стабилност на слъзния филм. За функцията им играят важна роля редица и различни фактори. Ако те са запушени или възпалени, производството на липидния слой на слъзния филм е недостатъчно и той се разкъсва по-бързо, което води до сухота в очите.

При всяко мигане клепачите също разпределят слъзната течност върху окото. По този начин клепачите предпазват очите ни от изсушаване, замърсяване и наранявания. Ако настъпят промени в клепачите, тази важна функция се нарушава. Следователно всяка промяна в клепача трябва да бъде изяснена и лекувана от Вашия офталмолог. Поради това грижата и почистването на краищата на клепачите е важен аспект в превенцията - също и при лечението на сухи очи.

plege.png

Хигиена на клепача при блефарит

Почистването на краищата на клепачите с топли, влажни компреси и след това масажиране на краищата на клепачите е важна част от лечението, ако имате блефарит (възпаление на клепачите). Мейбомиевите жлези на края на клепача произвеждат мастен филм, който стабилизира и защитава слъзния филм. Ако производството в жлезите е нарушено и ако те са блокирани, това се нарича дисфункция на мейбомиевата жлеза (MDD).

Симптомите на възпаление на клепачите са много подобни на тези при сухота в очите:

  • парене, сърбящи и уморени очи
  • повишен сълзотворен поток
  • усещане за чуждо тяло
  • червени, подути и лепкави клепачи

Ако е възможно, трябва да избягвате контактни лещи и прекомерни количества козметика в областта на очите, ако имате възпаление на клепача.

blefarit.png

Почистването и масажът по ръбчетата на клепачите прави дренаж на мейбомиевите жлези. Проучванията показват, че подобно почистване води до по-малко запушване на мейбомиевите жлези, стабилизиране на слъзния филм и увеличаване на липидния слой на слъзния филм.

Важно: Направете си ежедневен ритуал за грижа за лицето и бъдете търпеливи!

След почистване, трябва да нанесете подходящ и добре поносим крем за грижа с овлажняващи и успокояващи съставки върху чувствителната кожа около очите, особено при сухи клепачи, като нежно масажирате.

Ако имате суха, раздразнена и чувствителна кожа – например блефарит или атопия – препоръчително е да използвате кремове, които се предлагат в така наречените безвъздушни дозатори. Специалната опаковка позволява да се избегнат консерванти и да се използват само най-важните съставки за формулата. Освен това продуктът е защитен от замърсяване.

Обърнете внимание на следното, когато използвате крем или гел за грижа за клепачите:

  • Без консерванти
  • Без алкохол
  • Без етерични масла
  • Без аромати
  • Без ланолин
  • Без парабени

Кремът трябва да съдържа нежни съставки като хиалуронова киселина, алантоин и витамин А за овлажняване на кожата и насърчаване на заздравяването на рани.

Независимо дали сте засегнати от сухота в очите или възпаление на клепачите - във всеки случай: премахването на грима е задължително! Доброто почистване на лицето Ви, осигурява на очите ви почивката, от която се нуждаят през нощта и предотвратява запушването на мейбомиевите жлези.