Znaeteliche1.png

Сълзите и слъзният филм

Нашето око е един от най-важните ни сетивни органи, защото разпознаваме повече от 80% от всички стимули на околната среда с очите си. Тъй като очите са толкова важни, но и чувствителни, тялото ги защитава особено добре. Клепачите предпазват от твърде много светлина и чужди предмети. Слъзната течност е там, за да поддържа очите постоянно влажни и да отмива мръсотията от окото. Слъзният филм също така предпазва повърхността на окото. Миглите и веждите също имат функцията да предпазят очите: те предотвратяват попадането на мръсотия и пот в окото.

Eyes.png

Чудното око

  • Мигаме около 15 000 пъти на ден.
  • Можем да различим около 150 цветни тона от спектъра на видимата светлина.
  • 70% от общия брой на нашите сензорни клетки се намират в ретината.
  • Очите ни също се движат когато сънуваме.
  • Очите са важни за нашия социален живот: в рамките на една десета от секундата можем да четем настроенията и намеренията в лицата на други хора.
  • Около половината от всички романтични връзки започват като "любов от пръв поглед", затова – поддържайте очите си здрави.

Защо са важни сълзите

Сълзите са много важни за функционирането на очите. Сълзите се състоят от солена вода, антитела, протеини и антибактериални ензими, които предпазват окото от възпаление и дехидратация.

Сълзите също са важни и за зрението: те изглаждат неравностите в роговицата, които иначе биха могли да доведат до влошаване на зрението. Сълзите се произвеждат в три слъзни жлези: основна слъзна жлеза (glandula lacrimalis) и две така наречени спомагателни (допълнителни) слъзни жлези.

Слъзният филм и неговите функции

При всяко мигане слъзният филм навлажнява повърхността на окото, по-точно роговицата и конюнктивата, така че те да остават гладки и еластични.