Dr_Stefanov_1

Д-р Стефанов, какво представлява остеоартрозата?

Остеоартрозата е заболяване, което се характеризира с настъпващи дегенеративни промени в ставния хрущял и последващо разрастване на костна тъкан. Според различни проучвания между 12-15% от населението страда от остеоартроза, а при хората над 70-годишна възраст процентът скача на 50-70%. В световен мащаб, както и в България, броят на хората, страдащи от остеоартроза постоянно се увеличава, което е свързано както с всеобщата тенденция на застаряването на населението, така и с особеностите на съвременния начин на живот. Съвременният човек, за разлика от предците ни, води доста заседнал начин на живот без достатъчна физическа активност, а като дабавим и злоупотребата с храна, се оформят няколко причини за широкото разпространение на заболяването.

Всички ли стави се засягат еднакво?

Да. Макар че най-често засегнати са носещите стави като коленна, тозобедрена и ставите на гръбначния стълб.

Как се диагностицира заболяването?

Много често хората подценяват проблема. Отиват на лекар в напреднал стадий на заболяването, а ненавременното и неправилно лечение може да бъде причина за сериозни деформации и дори инвалидизация.

Диагностицирането на заболяването се извършва с клиничен преглед, при който се проверява функцията на засегнатата става и рентгенография.  

Какво е лечението на остеоартрозата?

Нека първо да отбележим, че целта на лечението е намаляване на болката и подобряване функционалното състояние на ставата. Лечението включва нефармакологични мерки като намаляване на теглото, повишаване физическата активност, физиотерапия и др., и фармакологична терапия. Фармакологичните средства са нестероидни противовъзпалителни за намаляване на болката и редукция на възпалението,  кортикостероиди, в случай, че има ставен излив и/или много тежко възпаление и т.нар. хондропротективни средства.

Хондропротективните средства са под формата на перорални препарати и вътреставни инжекции. Обикновено пероралните средства съдържат глюкозамин и хондроитин. Това са вещества, които се използват от активно спортуващите с цел превенция на артрозата, но са подходящи и в зрялата възраст, както и в периода на растеж. Те са мукополизахариди, които  се включват в състава на гликопротеините , които пък са съставна част на хрущяла и съединителната тъкан.

Глюкозаминът и хондроитинът се използват за забавяне на щетите, причинени от артрозата, но могат да помогнат и на активно спортуващите, които имат болка в ставите.

Глюкозаминът и хондроитинът се приемат самостоятелно или в комбинация. Препоръчителната дневна доза за глюкозамина е 1500 мг., ако се приема самостоятелно, а за хондроитина 1200 мг. Когато се приемат в комбинация дневните дози и на двете субстанции следва да се редуцират наполовина. Ефектът не е бърз и обекновено настъпва след десетия ден. Приемът трябва да продължи 2-3 месеца.  

Глюкозаминът и хондроитинът може да се приемат и с превантивна цел от млади хора, които се занимават активно със спорт.

 

Д-р Стефан Стефанов

Ортопед, МЦ „Ортомед“

Телефон за контакт: 0888521070