Snoreeze_article.png

ЗАЩО СЪНЯТ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ НАЧИНИ ДА ПОДОБРИТЕ ИМУНИТЕТА СИ

Ако напоследък усещате, че сте обсебени все повече и повече от темата за здравето, не сте сами. Не е изненадващо, че се тревожим за нашето благополучие, когато живеем в разгара на глобална пандемия. Най-доброто нещо, което трябва да направите, за да предотвратите разпространението на вирус, е да продължите да миете ръцете си и да поддържате социално дистанциране. Но знаете ли, че сънят също играе жизненоважна роля, когато става въпрос за опазване на вашето здраве?

Сънят е естествен имуностимулатор и редовното осигуряване на добър нощен сън е един от най-добрите начини да подобрите имунитета си. Въпреки че опитите да спите повече няма непременно да ви опазят да се разболеете, лишаването от сън може да повлияе негативно на имунната ви система. Това може да ви направи податливи на настинки, грип и вируси.

Как работи вашата имунна система?

Имунната система е защитната система на тялото ви срещу вредни микроби, които могат да ви разболеят. Тя се включва, когато разпознае антигени или токсини, които са чужди за вашето тяло. Това предизвиква реакция, при която имунната система развива антитела, които се борят с нахлуващите токсини. След като бъдат произведени, имунната ви система запомня тази информация. Ще я използва отново, ако някога се сблъска със същия проблем – ето защо обикновено получавате заболявания като варицела само веднъж в живота си.

Как лошият сън влияе на имунната система?

Имате нужда от много сън, за да може тялото ви да работи възможно най-ефективно. Без достатъчно редовен сън тялото ви ще види спад в броя на молекулите, които се борят с възпалението - а възпалението променя начина, по който мозъкът регулира съня. Това означава, че тялото ви ще изисква много повече енергия, за да функционира правилно.

Доказано е, че липсата на сън ви прави уязвими към вируси и бактерии. Дори ако сте само леко лишени от сън, е по-вероятно да хванете настинка или грип. Това е така, защото тялото ви ще активира определени части от имунната система, отговорни за автоимунните пристъпи.

И така, как добрият сън повишава имунитета?

Засилва производството на Т-клетки. Т клетките са важни бели кръвни клетки. Когато вредните токсини влязат в тялото ви, Т клетките разпознават патогени, след което активират интегрини (вид протеин, който позволява на Т клетките да атакуват и унищожават всички клетки, носители на вируси).

Подпомага освобождаването на цитокини. Добрият нощен сън подобрява времето за реакция на имунната ви система. Той помага за освобождаването и производството на цитокин, вид протеин, който е насочен към инфекция и възпаление. Цитокините решават най-добрия план за действие за борба с вируса и след това насочват имунните клетки, ако е необходимо. Липсата на сън възпрепятства производството на цитокини и затруднява тялото ви да се бори с инфекцията.

Препоръчва се между 7-9 часа сън на нощ. Това ще ви помогне да поддържате имунната си система в бойна форма и може да ви предпази от други здравословни проблеми (като диабет и сърдечни заболявания).

Разбира се, първата линия на защита срещу вируса е да не го хванете. За да предотвратите инфекция, трябва редовно да миете ръцете си, да избягвате контакт с болни хора и да почиствате или дезинфекцирате предмети, които често използвате. И ако все пак се разболеете, не забравяйте, че получаването на достатъчно часове качествен сън всяка нощ е най-доброто нещо, което можете да направите, за да се възстановите бързо.

Ако изпитвате нарушения в съня си, знаете че хъркате или не можете да заспите от упоритото хъркане на Вашия партньор – изберете „Снорийз“.  Снорийз е лесен за употреба спрей или ленти за гърло, съдържащи бленда от микрокапсулирани естествени масла. Тази формула тонизира и смазва меките тъкани в задната част на гърлото, за да осигури ефективно облекчение от хъркането в продължение на 8 часа. Повече за Снорийз (Snoreeze) вижте в раздел „Медицински изделия“ в сайта.

Snoreeze