Каква е ролята на хиалуронана в здравата става?

hialorunanut i zdravata stava

Хиалуронанът играе изключително важна роля в “здравата” синовиалната капсула. “Здравата” става се намира в състояние на баланс по отношение на хомеостазата. Хиалуронанът в ставното пространство се намира в постоянен процес на синтез и абсорбция, но неговата концентрация и молекулно тегло са константни величини. При остеоартроза се нарушава хомеостазата, а хиалуронанът се деполимеризира и фрагментира.

Натурално решение при ставни проблеми

Натурално решение при ставни проблеми

Всеки ден милиони хора по света живеят и се справят с хроничната болка в ставите – коленете, ръцете, лактите, раменете. В повечето случаи неприятното усещане е причинено от най-често срещания тип артрит – остеоартроза. Това е и слабо място на доста от спортистите, особено в силовите спортове. Добрата новина е, че има начин да се справите с проблема, при това с натурални вещества, естествено съдържащи се в човешкото тяло. Става дума за комбинацията от глюкозамин и хондроитин.

Хиалуроновата киселина и нейното приложение при възпалителни и дегенеративни ставни заболявания

Dr_Stefanov2.png

Д-р Стефанов, предният път говорихме с Вас за остеоартрозата, нейното диагностициране и лечение. Стигнахме да глюкозамин и хондроитин сулфат, като средство на избор при пероралната терапия. Напоследък обаче много се говори за хиалуронова киселина и остеоартроза. Какво бихте ни казали по този въпрос?

Лечение на хронични тендинопатии с хиалуронови инжекции в перитендинеума под сонографски контрол

cover_ostenil_tendon.jpg

Лечение на хронични тендинопатии с хиалуронови инжекции в перитендинеума под сонографски контрол - Интервенционно проспективно мнултицентрово изследване без контролна група

Управление на тенис лакът с периставни инжекции натриев хиалуронат

DSC_0088.JPG

Цели: Да се определи ефикасността и безопасността на периставно инжектиране на хиалуронова киселина при хронична латерална епикондилоза (тенис лакът).

Структура: рандомизирано проспективно клинично иззследване при първична медицинска помощ в областта на спортната медицина.

Ефикасност и безопасност на еднократна вътреставна инжекция с 2% хиалуронова киселина и манитол в колянна става

DSC_0069_1.JPG

Ефикасност и безопасност на еднократна вътреставна инжекция с 2% хиалуронова киселина и манитол в колянна става при остеоартроза  за 6-месечен период

Цел: Да се направи оценка на безопасността и ефикасността на еднократна вътреставна инжекция с 2% хиалуронова киселина (ХК) + манитол при остеоартроза на коляно (КОА).