Няколко думи за офталмологията днес

очни-болести

Трудно е да си представим, че толкова субспециалности могат да съществуват за един малък орган като окото. Това показва колко сложно е то. Зрителната функция съчетава оптични и невро сензорни свойства и често се оприличава на фотоапарат. Предният очен сегмент със своите две лещи (роговица и леща) и ириса - диафрагма, реагираща на светлина и акомодация, представлява обектива и оптичния капацитет на окото.

Катя Башур съветва: Как можем лесно да се оттървем от токсините с помощта на кокосовото масло?

Katia-Bashur-nutritionist

Oil pulling или жабурене със зехтин или кокосово масло: 

Според Аюрведа голям брой токсини и бактерии се натрупват в областта на устата ни и изплакването на устата с маслото ги освобождава и премахва, тъй като много токсини са мастноразтворими вещества - те се разтварят в мазнините. 

Катя Башур съветва: Как може да се забави процесът на стареене на кожата?

Катя Башур

Катя Башур е нутриционист, личен консултант и специалист по хранене. Вижте нейните съвети как да бъдем по-млади, по-енергични и вдъхновени за нови постижения:

Катя, как да подбираме храната си, така че да даваме на организма необходимото, за да сме здрави и млади?

Каква е ролята на хиалуронана в здравата става?

hialorunanut i zdravata stava

Хиалуронанът играе изключително важна роля в “здравата” синовиалната капсула. “Здравата” става се намира в състояние на баланс по отношение на хомеостазата. Хиалуронанът в ставното пространство се намира в постоянен процес на синтез и абсорбция, но неговата концентрация и молекулно тегло са константни величини. При остеоартроза се нарушава хомеостазата, а хиалуронанът се деполимеризира и фрагментира.

Какво съдържат и как ни помагат капките за очи?

Капки за очи

Капките за очи при оплаквания за сухота на окото са известни също като заместители на сълзи или омокрящи разтвори. Изборът на правилните изкуствени сълзи зависи до голяма степен от тежестта на сухото око. За засегнатите само от случайни симптоми са полезни леките капки за очи. Пациентите, които постоянно имат тежки симптоми, трябва да използват по-плътни препарати (гелове).

Вълшебният сух масаж

четка за сух масаж

Масажът е една от най-приятните и отпускащи процедури, която се практикува още от древността. Ползите за организма са наистина многобройни. Особено в периодите на стрес и безпокойство, какъвто всички ние преживяваме със световната пандемия, практикуването на лечебни масажи действа отпускащо и намалява излишното напрежение.

Как да защитим очите си през топлите месеци

eyesprotect.png

Освен за кожата и косата лятото е тежък сезон и за нашите очи. Редица външни фактори като ултравиолетовите лъчи, сухият въздух, хлорът в басейните и морската сол значително повишават риска от поява на очни проблеми и заболявания. За щастие, с предприемането на адекватни мерки успешно можем да ги избегнем и да им попречим да помрачат дългоочакваната отпуска.

Как да се предпазим от вагиналните инфекции през лятото

вагиналните инфекции през лятото

Лятото е сезон от годината, по време на който се наблюдава повишена честота на вагинални инфекции и инфекции на уринарния тракт, като най-често срещаните през този период са гъбичните инфекции, вагинити, уретрити, цистити. Причината за този скок е високата температура и влажното време, които са предпоставка за развитие на инфекция. По тази причина спазването на определени правила по време на лятната почивка е от основно значение за репродуктивното здраве на жената: