Кантар

Ще спра ли да хъркам, ако отслабна?

Наддаването на тегло е само един от факторите, които могат да причинят хъркане. За съжаление, това често е порочен кръг – наддаването на тегло може да доведе до хъркане, а хъркането може да доведе до натрупване на килограми.

Наднорменото тегло кара ли ви да хъркате? Можете да напълнеете на много места по цялото си тяло. Въпреки това, ако мазнините се натрупват в определени области, това може да увеличи шансовете за хъркане.

Mазнина по врата директно притиска горните дихателни пътища

Когато лежите, наднорменото тегло около врата ви може да стесни дихателните ви пътища, което да ви накара да хъркате. Ако имате по-голям размер на врата, това също може да увеличи шансовете ви за сънна апнея. За мъже с размер на врата от 43см. или повече и за жени с размер на врата от 40см или повече, това може да ви изложи на риск. Хората с по-дебел врат може да имат по-тесни дихателни пътища, което затруднява преминаването на въздуха през гърлото и към белите дробове. Въздухът преминава през дихателните пътища, което чуваме като хъркане.

Понякога дихателните пътища стават толкова тесни, че стените на дихателните пътища се слепват и затварят. Това обикновено се случва за 10-30 секунди, но може да се случи и по-дълго – понякога до 50 пъти на час или дори повече. Когато дихателните пътища най-накрая се отворят отново, ще издадете силно, силно хъркане. Това е известно като апнея. Понякога дихателните пътища може да не се затворят напълно, но стават толкова тесни, че усещате спад на кислорода в кръвта. Това се нарича хипопнея. Честите апнеи и хипопнеи означават, че най-вероятно имате сънна апнея.

Мазнините в средната част индиректно притискат горните дихателни пътища

Мазнините по врата не са единствената област, която увеличава риска от хъркане. Мазнините около корема и гърдите също могат да бъдат вредни.

Мазнините в корема избутват диафрагмата нагоре, а мазнините в гърдите притискат гръдния кош. И двете намаляват обема на белите дробове. Това означава, че има по-малко въздушен поток – въздух, който е необходим, за да се запази формата в гърлото, за да се предотврати колапс.

Как хъркането може да доведе до наднормено тегло? Преяждането и липсата на движение често са причина за затлъстяване. Но знаете ли, че хъркането може да доведе до наддаване на тегло? Хъркането и сънната апнея могат да причинят лишаване от сън; за страдащите от сънна апнея това се дължи на тялото, което се „събужда“ през нощта, когато се бори да диша. Ако сте уморени през деня, може да се изкушите да похапнете сладки храни, за да получите енергиен тласък. Може дори да объркате умората си с глад и следователно да преядете. Лишените от сън възрастни са склонни да имат по-високи нива на грелин – известен също като хормона на глада. Това ви кара да се чувствате по-гладни и по-малко сити, отколкото ако сте успели да спите 7-9 часа без прекъсване предишната нощ.

Чувството за умора също намалява желанието ви за упражнения – ако тренирате без да спите достатъчно, няма да имате енергия за упражнения.

Как да отслабнете? Пътят за отслабване е различен за всеки. Фактори като гени, хормони и начин на живот могат да повлияят на това колко бързо и лесно хората губят тегло. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да започнете.

Поддържайте здравословна диета

Има много митове около загубата на тегло. Много хора смятат, че пропускането на хранене е начинът да отслабнете, но всъщност може да доведе до по-дългосрочно наддаване на тегло. Ключът е да направите малки промени в диетата си, които можете да поддържате.

Как да имаме балансирана диета:

 1. Яжте 5 порции плодове или зеленчуци всеки ден
 2. Пийте много течности (поне 6 до 8 чаши на ден)
 3. Базирайте храненията си върху богати на фибри нишестени храни като картофи, хляб, ориз или паста
 4. Вземете млечни продукти или алтернативи на млечни продукти (като соеви напитки)
 5. Яжте боб, варива, риба, яйца, месо и други протеини
 6. Изберете ненаситени масла и мазила и ги яжте в малки количества

Не яжте непосредствено преди сън

Здравните специалисти препоръчват да спрете да ядете 2-3 часа преди лягане, за да позволите на тялото ви да усвои храната. Когато спите, метаболизмът ви може да се забави с 10-15% в сравнение с това, когато сте будни.

Така че, ако ядете богата на въглехидрати храна преди лягане например, тялото ви може да я складира като мазнини, а не като енергия. Скоковете в инсулина сигнализират на тялото да съхранява мазнини за енергийни резерви. Най-лошото нещо, което можете да ядете късно вечер, е нещо с високо съдържание на захар или мазнини. Това има същия ефект върху нивата на инсулин.

Упражненията са ключови. 

Дейности с висок интензитет като бягането ще изгорят най-много калории, но ако искате да се отпуснете, защо не опитате йога или аеробика у дома. В YouTube има много страхотни видеоклипове, които могат да ви насочат – и най-хубавото е, че е безплатно. Или ако ви е трудно да се мотивирате, записването във фитнес зала може да ви насърчи да станете и да започнете да се движите. Много фитнес зали също провеждат различни упражнения.

Открийте първопричината защо ядете повече. Понякога ядем повече в отговор на това как се чувстваме или как протича денят ни. Когато сте стресирани, надбъбречните жлези отделят хормон, наречен кортизол. Този хормон повишава апетита и ни насърчава да съхраняваме енергия като мазнини в случай на бъдеща нужда. Ако не правите редовни упражнения, тези допълнителни мазнини ще се превърнат в наддаване на тегло.

Всичко е свързано с осъзнаването на нашите емоции – обикновено е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Когато усетите, че сте стресирани или претоварени, спрете и помислете. Наистина ли съм гладен или просто се опитвам да се почувствам по-добре? Опитайте да медитирате или да говорите с някой близък, за да споделите мислите си.

Справете се лесно с вашето хъркане/сънна апнея. Ако знаете, че хъркането или апнеята ви кара да правите лош избор на храна поради умора, вземете мерки, за да се справите с проблема. Ако промените в начина на живот нямат ефект, може да намерите полезен продукт за облекчаване на хъркането.

Как мога да облекча хъркането? Много хора не осъзнават, че има различни видове хъркане – и това означава, че има различни продукти, подходящи за всеки тип. Продуктите Snoreeze помагат на всеки хъркащ.

Силно хъркане 

Сънната апнея е сериозно състояние, което може да повлияе на качеството на съня ви и цялостното ви здраве. Това причинява временно затваряне на дихателните ви пътища, спирайки ви да можете да дишате.

Първият симптом на обструктивна сънна апнея (OSA) обикновено е хъркането. Хъркането се причинява от стесняване на дихателните пътища, особено в задната част на гърлото.

Типични признаци на силно хъркане / OSA:

 • Чувствате се сънливи през деня
 • Хъркате много силно
 • Други продукти не са работили

Ежедневно хъркане

Когато спите, структурата на дихателните пътища и меките тъкани се отпускат. След това тази тъкан се дехидратира и вибрира, когато дишате, причинявайки хъркане.

Типични признаци на ежедневно хъркане:

 • Понякога се събуждате с възпалено гърло
 • Склонни сте да спите по гръб
 • Вие хъркате дори когато устата ви е затворена
 • Ако това ви звучи познато, спреят за гърло или лентите за устна кухина могат да ви свършат добра работа.

 Хъркане със запушване

Настинката и алергиите като сенна хрема са честа причина за хъркането. Когато имате настинка (или алергична реакция), носната ви тъкан се подува, което води до блокиране или ограничаване на въздушния поток през носа. Това стеснява дихателните ви пътища, така че въздухът, който дишате, се движи по-бързо, като допълнително дехидратира тъканта. Това може да ви принуди да дишате през устата си, което води до сухота в устата и хъркане.

Типични признаци на хъркане с конгестия:

 • Спиш с отворена уста
 • Имате запушен нос/назална конгестия
 • Имате диагностицирана аномалия на носа
 • За този тип хъркане опитайте спрей за нос или ленти за нос Snoreeze.