hialorunanut i zdravata stava

Хиалуронанът играе изключително важна роля в “здравата” синовиалната капсула. “Здравата” става се намира в състояние на баланс по отношение на хомеостазата. Хиалуронанът в ставното пространство се намира в постоянен процес на синтез и абсорбция, но неговата концентрация и молекулно тегло са константни величини. При остеоартроза се нарушава хомеостазата, а хиалуронанът се деполимеризира и фрагментира.

  1. Синовиалната течност губи своя вискозитет, а неговите буферни и филтриращи свойства се намаляват.
  2. Нарушава се целостта на хиалуронановия филм върху ставната повърхност, което води до оголване на хрущяла. Хрущялът и синовията са изложени на по-голям риск от механични и възпалителни увреждания.
  3. Синовията е възпалена, повишава се нейния пермеабилитет за молекули на възпалението, които навлизат в по-голямо количество.
  4. Ставният хрущял постепенно се уврежда.

Остеоартрозата е съпроводена от симптоми на болка, възпаление и намалена подвижност.

Екзогенният внос на хиалуронан възстановява синовиалния баланс.

  1. Приложението на екзогенен хиалуронан повишава вискозитета на синовиална течност, възстановява нейната лубрикантна, буферна и филтрираща функция.
  2. В допълнение, възстановява протективния слой от хиалуронан върху вътрешната повърхност на ставата и намалява количеството на свободните радикали.
  3. В резултат на тези промени, възпалението се редуцира.

Директният ефект на екзогенния хиалуронан не е свързван с дълготрайния положителен ефект от неговото приложение, тъй като всяка една доза се абсорбира за няколко дни. Този ефект се дължи на факта, че екзогенния хиалуронан възстановява способността на ставата сама да продуцира хиалуронан, което поддържа хомеостазата в продължение на няколко месеца.

Съществуващите данни показват, че екзогенния хиалуронан може да забави процеса на деструкция на хрущяла.