Артрозата е хронично заболяване, което се дължи на първично увреждане (дегенерация) на ставния хрущял с последващи изменения в ставните структури – възпаление на синовиалната мембрана, уплътнение на ставната капсула, развитие на остеофити (т.нар. шипчета), калциране на хрущяла, разхлабване на лигаментите и др.

Главните биологични промени засягат основното вещество на хрущяла – намаляват или се загубват протеогликаните (сложни комплекси от глюкозамин сулфат, хондроитин сулфат, кератин сулфат, хиалуронова киселина и протеини). В резултат на тези промени ставният хрущял губи своя блясък, повърхността му става неравна, в дълбочина се формират ерозии, които оголват подлежащата кост, развиват се реактивни промени, последвани от уплътняване на ставната повърхност и поява на остеофити.

Лечение на хронични тендинопатии с хиалуронови инжекции в перитендинеума под сонографски контрол

cover_ostenil_tendon.jpg

Лечение на хронични тендинопатии с хиалуронови инжекции в перитендинеума под сонографски контрол - Интервенционно проспективно мнултицентрово изследване без контролна група

Управление на тенис лакът с периставни инжекции натриев хиалуронат

DSC_0088.JPG

Цели: Да се определи ефикасността и безопасността на периставно инжектиране на хиалуронова киселина при хронична латерална епикондилоза (тенис лакът).

Структура: рандомизирано проспективно клинично иззследване при първична медицинска помощ в областта на спортната медицина.

Vismed – овлажняващи капки за очи - Д-р Силвия Белчева

cover_vismed.jpg

TRBCHEMEDICA е мултинационална фармацевтична компания със седалище в Швейцария. Терапевтичният фокус включва ревматология, офталмология и неврология. Понастоящем продуктите са лицензирани и се продават в повече от 40 страни в света.

Ефикасност и безопасност на еднократна вътреставна инжекция с 2% хиалуронова киселина и манитол в колянна става

DSC_0069_1.JPG

Ефикасност и безопасност на еднократна вътреставна инжекция с 2% хиалуронова киселина и манитол в колянна става при остеоартроза  за 6-месечен период

Цел: Да се направи оценка на безопасността и ефикасността на еднократна вътреставна инжекция с 2% хиалуронова киселина (ХК) + манитол при остеоартроза на коляно (КОА).