Genigel Proof

Gengigel Prof

Хиалуронова киселина 0.8%

Хиалуроновата киселина играе роля на преграда и придава устойчивост и еластичност на съединителната тъкан на пародонта. Взема активно участие при възстановяване на увредените тъкани като има свойството да активира миграцията на фибробластите и фиброгенезата, ускорявайки по този начин процеса оздравяване.

Противооточно и противовъзпалително действие
Хиалуроновата киселина проявява свойството да задържа вода – над петдесет пъти повече от молекулното си тегло.
Чрез водородните връзки, които образува, се съединава химически с определени протеини и молекули вода, така че се образува едно макромолекулно натрупване с голям вискозитет, чиято специална роля е да регулира хидратацията на тъканите и преминаването на вещества в междуклетъчното пространство.

Играе ролята на преграда срещу някои вещества, поради основната си структура и съединенията си други молекули (колаген).

По този начин осигурява дълготрайна защита на тъканите на устната кухина, премахва отоците и предотвратява последващото им образуване при възпаление или нараняване.

Регенерация на тъканите.
Хиалуроновата киселина ускорява възстановяването на тъканите, подпомагайки реконструкията на съединителната тъкан чрез струпване на протеогликани в макромалекулни комплекси.

Спира изтъняването на устната лигавица, което се предизвиква от ензима хиалуронидаза, секретиран от бактериите.

Активно действие на хиалуроновата киселина в процеса на възстановяване на тъканите на венците след нараняване

1. Нараняване
2. Образуванеие от кръвни плочки и глутен
Първият стадий на оздравителния процес обхваща образуването на мрежа от кръвни плочки и фибри глутен.

3. Образувание от кръвни плочки и хиалуронова киселина.
По време на заздравителния процес локалните нужди от хиалуронова киселина се увеличават с около 200% в сравнение с първоначалните стойности. Тя прониква в порите на мрежата на глутена и постепенно го замества.

4. Образуване на колаген от фибробласти.
Хиалуроновата киселина подпомага миграцията на фибробласти от околните тъкани и ги активира за продукция на колаген. Тка повлиява образуването на основната структура на новата тъкан.

5. Заздравяване
В последния стадий глутеновата мрежа изчезва и физиологичната структура на тъканта се възстановява.


Кръвоспиращо действие
Благодарение на своите специфични физико-химични свойства, екзогенната хиалуроновата киселина, приложена локално, води до намаляване на кървенето вследствие на травматично увреждане или стоматологична манипулация, като същевременно проявява и своите противовъзпалително и противооточно действие.

Присъствието на хиалуронови олигозахариди, получени в резултат от насищането на тъканта с хиалуронова киселина, е задължително условие за ангиогенезата в новоформиращата се тъкан.

Спира кървенето като симптом на възпалителния процес.

Хиалуронова киселина с високо молекулно тегло
Хиалуроновата киселина с високо молекулно тегло (HMW) се намира в съединителната тъкан на цялото тяло. Нейната концентрация е особено висока във външните слоеве на венците, където има едновременно противовъзпалително и укрепващо действие по отношение на периденталните лигаменти. Наличието на хиалуронова киселина с НMW е от изключителна важност за поддържането на венците в добро състояние. При заболявания или травми на венците (гингивити, джобове, рани и др) е налице повишена локална необходимост от хиалуронова киселина (до 200% в сравнение с базисното ниво), тъй като тя играе важна и специфична роля в процесите на регенерация.
Хиалуроновата киселина с НMW проявява и изразено противомикробно действие от типа на бактериостаза, както и противогъбичен ефект.

Gengigel ® е иновационен патентован продукт на основата на хиалуронова киселина с HMW, добита по биотехнологичен път, която в препарата е под формата на сол - натриев хиалуронат (хиалуронан).

Апликацията на хиалуронан върху увредена пародантална тъкан осигурява продължително противовъзпалнително, противооточно и регенеративно действие. По този начин подпомага оздравителния процес, оказва превенция по отношение локалния дефицит на хиалуронова киселина и подсилва нейния ефект.

Gengigel ® има максимална адхезия и това осигурява действие in situ. Хиалуроновата киселина оказва само локално действие и няма системен фармакологичен ефект.
Хиалуроновата киселина е естествен мукополизахарид от групата на глюкозаминогликаните. Тя е най-важния компонент на междуклетъчното вещество и стените на капилярите.

Хиалуроновата киселина е вещество с голям вискозитет, изпълняващо редица важни физиологични функции.

В случаи на възпаление и наранявания хиалуроновата киселина се деполимеризира от ензима хиалуронидаза, който се произвежда от бактериите на зъбната плака. Това води до “отпускане” на съединителната тъкан, нарушение на пермеабилитета и съответно причинява отоци, възпаление и кървене. При това бактериите, техните токсини и алергени се разпространяват по-лесно в дълбочина. Това води до усложняване на патологията, а лечението без набавяне на хиалуронова киселина, е по-бавно и не винаги ефективно.

Локалното приложение на екзогенна хиалуронова киселина 0.8% активира всички тези функции и подпомага организма за репарирането на увредената тъкан.

 

Характеристики на Gengigel Prof

 • Има незабавно и дълготрайно локално действие в случай на възпаление, оток, кървене.
 • Gengigel Prof допълва ендогенната хиалуронова киселинаq за да подпомогне оздравителния процес.
 • Има добра адхезия към устната лигавица поради физиологичните характеристики на високомолекулната хиалуроновата киселина.
 • Като подсладител съдържа ксилитол, който не предизвиква кариес и не влияе на нивото на кръвната захар.
 • Gengigel Prof може да се използва без ограничение при всеки пациент, в това число деца, бременни, възрастни и диабетици (още повече, че при тях синтеза на ендогенна хиалуронова киселина е затормозена).

Показания
Gengigel Prof се употребява при лечение на възпалителни заболявания в устната кухина – гингивит, пародонтит, стоматит, афтоза, както и за ускоряване на заздравителния процес и предотвратяване на локални усложнения при травматични, постоперативни или постекстракционни рани в устата.

Противопоказания
Gengigel Prof е биотехнологичен продукт, напълно биосъвместим и като такъв е напълно безопасен при употреба. Не съществува риск от предозиране, тъй като неусвоената от тъканта хиалуронова киселина се катаболизира физиологично от постоянно присъстващата в средата хиалуронидаза, без да навлиза в кръвообращението.

Начин на приложение: Gengigel Prof се нанася локално:

 • върху увредените участъци след почистване на под- и надвенечните зъбни отлагания;
 • в дълбочина след кюретиране на пародонталните тъкани;
 • върху хирургичен срез след налагане на шев;
 • в зъбна алвеола, непосредствено след екстракция;
 • върху травматична лезия;
 • върху възпалената тъкан при затруднен пробив на мъдрец.